Nyheter och press

Francis Fukuyama föreläser i universitetshuset

Pressmeddelande
2015-09-23

Lördagen den 3 oktober får årets Skytteanske pristagare, Francis Fukuyama, ta emot sitt pris och håller i samband med det en öppen föreläsning i universitetshuset.

Författaren och statsvetaren Francis Fukuyama vid Stanford universitetet är 2015 års mottagare av skytteanska priset i statskunskap. Han får priset för att med ”hisnande beläsenhet, skärpa och djärvhet kastat nytt ljus över framväxten av den moderna politiska ordningen”. Det skytteanska priset är ett av de största och mest prestigefyllda prisen som delas ut inom statskunskapen.

Läs mer i tidigare pressmeddelande. 

Prisceremoni och offentlig föreläsning med titeln: "Political Order and Political Decay" äger rum klockan 17:30 lördagen den 3 oktober i sal X, universitetshuset, Biskopsgatan 3, Uppsala. Priset delas ut av Li Bennich-Björkman, skytteansk professor i vältalighet och statskunskap.

Fakta om priset:
1622 inrättade dåvarande universitetskanslern Johan Skytte den skytteanska professuren i statskunskap och vältalighet. Idag är det troligen världens äldsta fortfarande aktiva professur i statsvetenskap. De gårdar som var en del av den ursprungliga donationen finansierar fortfarande både forskning och det skytteanska priset. Priset och en prissumma på 500 000 kronor delas ut av Skytteanska stiftelsen vid Uppsala universitet till den som gjort det ”mest värdefulla bidraget till statskunskapen”.

Läs mer om Francis Fukuyama i Li Bennich-Björkmans understreckare i SvD.

Läs mer om skytteanska priset på stiftelsens webbplats.

För mer information, kontakta:
Li Bennich-Björkman, tel: 070 167 95 04, e-post: li.bennich-bjorkman@statsvet.uu.se