Nyheter och press

Läkarutbildningen lanserar app i undervisningen

Pressmeddelande
2016-08-08

QuizMed, ett app-baserat frågesportspel liknande Quizkampen, kommer att bli ett nytt, men frivilligt, inslag i läkarutbildningen vid Uppsala universitet. Tanken är att stimulera inlärning av den stora mängd faktakunskaper som en läkare behöver ha med sig ut i yrket.

- Vi vill erbjuda studenterna ett roligt och engagerande sätt att lära in och fördjupa kunskapen om centrala begrepp inom medicinen, säger initiativtagaren Ulf Eriksson, professor och lärare inom läkarutbildningen.

Han provar gärna nya grepp i undervisningen, och de senaste årens utveckling av mobilappar väckte idén att utveckla ett smart och tävlingsinriktat app-baserat frågesportspel. Och Programkommittén för läkarutbildningen ställde sig positiv. De kontaktade FEO Media, företaget bakom det populära spelet Quizkampen, och där tände man genast på idén. Utvecklingen startade och till hösten släpps en första betaversion.

- Vi lärare har gjort flera hundra bra frågor och svar inom våra expertområden, dessutom har våra studenter på termin åtta bidragit. Till skillnad från Quizkampen har QuizMed även kommentarmöjlighet och extra tilläggsinformation som fördjupar svaren, säger Ulf Eriksson.

Frågorna är indelade i olika ämnen och har olika svårighetsgrad. Ämnena följer innehållet i läkarutbildningen, t ex anatomi, medicin, psykiatri, cellbiologi, mikrobiologi. En kategori kallas ”allt”. Man kan tävla med andra och avancera i svårighetsgrad, studenterna får tillgång till högre nivåer ju fler terminer de läst. 50 procent av frågorna kommer att vara ”allmänintressanta”, 40 procent specifika och de sista 10 procenten svåra.

För mer information kontakta:
Professor Ulf Eriksson, tel: 018-471 41 29, ulf.eriksson@mcb.uu.se