Promenera med Bissen för hjärnforskningen

Pressmeddelande
7 oktober 2016

Mitt i karriären som elitbandyspelare drabbades han av en stroke, och fick av läkare på Akademiska sjukhuset tio procents chans att överleva. Men Mathias ”Bissen Larsson överlevde och startade ”Bissen Brainwalks” för att samla pengar till hjärnforskningen. Den 19 november är det Uppsalabornas tur att promenera.

Det var 2010 som Mathias Larssons liv tog en hastig vändning. Efter en längre tids vård kunde han lämna Akademiska sjukhuset. Han kände att han ville ge något tillbaka, och med hjälp av sin hustru bjöd han in nära och kära att göra en vandring tillsammans med honom och samtidigt skänka en slant till den hjärnforskning som räddat hans liv. Ett års stenhård rehabilitering inleddes, och sen kom dagen.

- Jag hoppades ju att vi skulle bli några stycken, men när jag kom till starten väntade över tusen personer på att göra mig sällskap, säger Mathias Bissen Larsson.

Sedan dess har intresset fortsatt växa, promenader har arrangerats på flera håll i landet och 2014 fick de ett eget 90-konto. Förra året delades nära en miljon kronor ut oavkortat till forskningsprojekt. Den 19 november kommer Sirius bandy tillsammans med Uppsala universitet att arrangera evenemanget. Syftet är både att sprida information om hjärnan och dess sjukdomar, och att stödja hjärnforskningen.

- Bandy är både idrott och gemenskap och för oss står Bissen Brainwalk för mycket av det vi tror på: Gemenskap, tro på utveckling och ett gott och hälsosamt liv. Därför stödjer vi projektet och manar alla i vår gemenskap att delta, säger Erik Weiman, ordförande i IK Sirius Bandy.

- Alla som engagerar sig i Bissen Brainwalks promenad gör en fantastisk insats för den forskning som ökar kunskapen om hjärnan och dess sjukdomar, skador och funktionsnedsättningar, säger Anders Malmberg, prorektor vid Uppsala universitet, som själv räknar med att delta.

Promenaden äger rum i samband med Sirius match på Studenternas den 19 november. Hjärnforskare från Uppsala universitet kommer att finnas på plats för att berätta om sin forskning och svara på frågor.

- Att äntligen få leda en Bissen Brainwalk genom Uppsala! Det har hela tiden varit min vision, och i november är det dags. Det kommer helt säkert att bli ett känslosamt ögonblick, och framför allt oerhört stort, säger Mathias Bissen Larsson.


För mer information kontakta:
Mathias Bissen, tel: 070-660 81 59, bissenlarsson@gmail.com 

Lars Fall, projektledare för Uppsala Bissen Brainwalk, IK Sirius, tel: 073-543 05 16

Kommunikationsansvarig för projektet vid Uppsala universitet: Gisella Bengtsson, tel: 070-425 06 08, gisella.bengtsson@uadm.uu.se