Nyheter och press

Alumnföreläsning med Iranexperten Trita Parsi

Pressmeddelande
2017-03-08

Trita Parsi fick förra året utmärkelsen Årets alumn vid Uppsala universitet. Den 14 mars håller han sin alumnföreläsning som kommer att handla om vad som kan tänkas hända med relationerna mellan Iran och USA under president Trump.

USA och Iran har en lång och ambivalent relation och deras regeringar har under decennier behandlat varandra som fiender. Det historiska avtalet 2015 såg dock ut att vara början på slutet av fientligheterna. Avtalet innebar kraftiga begränsningar av Irans kärnenergiprogram i utbyte mot lyfta internationella sanktioner och en utökad dialog mellan de båda nationerna.

Nu hotar president Trump med att riva upp Iranavtalet. Vad händer då med relationerna mellan USA och Iran? Detta kommer Trita Parsi att prata om i sin alumnföreläsning: The US and Iran in the Trump Era – Back to the Warpath?

Trita Parsi inledde sina akademiska studier med en magisterexamen i internationella relationer vid Uppsala universitet. Därefter följde ytterligare en magisterexamen, i ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm. Sin doktorsexamen i internationella relationer erhöll han vid Johns Hopkins University i USA. Han har varit inofficiell rådgivare till både Barack Obama och Hillary Clinton. Trita Parsi har vunnit priser för sina böcker om internationella relationer och har arbetat i New York för Sveriges ambassadör i Förenta nationerna där han handlade frågor rörande Afghanistan, Irak, Tadzjikistan och Västsahara. Han har också arbetat inom FN:s generalförsamling med frågor rörande mänskliga rättigheter.

Trita Parsi, som föddes i Iran och har personliga erfarenheter av kampen för demokrati i landet, valde att använda sina erfarenheter och sitt teoretiska kunnande till att bilda det iransk-amerikanska rådet Niac. Via Niac har han kommit att skapa en plattform för påverkan och kunskap. Bland annat har han haft en roll i de nukleära förhandlingarna, där insatserna hjälpte USA och Iran att fredligt lösa kärnkraftskonflikten och undvika ytterligare ett krig i Mellanöstern.

Föreläsning: The US and Iran in the Trump Era – Back to the Warpath? (Hålls på engelska)
Tid: 14 mars klockan 18:15 till 19:30
Plats: Ihressalen, Engelska parken, Thunbergsvägen 3H. Fritt inträde, först till kvarn.
Arrangörer: Utrikespolitiska Föreningen Uppsala och Uppsala universitet

Under sitt besök i Uppsala kommer Trita Parsi också att träffa och föreläsa för högstadieelever från Gottsunda och Valsätra.

För frågor om föreläsningen och Trita Parsis besök vänligen kontakta pressinformatör Linda Koffmar, tel: 070-425 08 64, e-post: linda.koffmar@uadm.uu.se

Journalister som vill komma och lyssna på föreläsningen får gärna anmäla sig till presskontakt för att få en reserverad plats.