Anita Falkenek tilldelas utmärkelsen Årets alumn

Pressmeddelande
6 oktober 2017

Utmärkelsen Årets alumn 2017 vid Uppsala universitet tilldelas Anita Falkenek, VD för Krav. Genom sitt arbete för miljö- och hållbarhetsfrågor har hon tagit en aktiv roll i samhällets utveckling och bidragit till en bättre värld. Hon är därför en god förebild för Uppsala universitets studenter.

2017 års alumn tillkännagavs ikväll under högtidsfirandet med anledning av universitetets 540-årsdag. Årets alumn, Anita Falkenek, har en examen i ekotoxikologi och biologi från Uppsala universitet. Under hela sitt yrkesverksamma liv har hon arbetat med miljö- och hållbarhetsfrågor, bland annat som miljöchef på Ica, på Världsnaturfonden och som hållbarhetschef på Åhléns. Sedan 2015 sitter hon i styrelsen för Miljömärkning Sverige AB, mer känt som Svanenmärkningen.

Anita Falkenek fanns på plats under kvällens festligheter för att ta emot utmärkelsen.

I sin motivering skriver kommittén:
”Anita Falkenek är djupt engagerad och involverad i de utmaningar som samhället och livsmedelsproduktionen står inför i dag. Genom sitt enträgna arbete har hon bidragit till att svenska storföretag inser att miljö- och hållbarhet är självklara utvecklingsområden och förutsättningar för en lönsam affärsverksamhet.
Genom sitt arbete för miljö- och hållbarhetsfrågor har Anita Falkenek tagit en aktiv roll i samhällets utveckling och bidragit till en bättre värld. Hon är därmed en god förebild för Uppsala universitets studenter.”

Om utmärkelsen Årets alumn
Alla med anknytning till Uppsala universitet kan lämna förslag på vem som ska bli årets alumn. Nomineringarna behandlas av en kommitté bestående av prorektor, kommunikationsdirektören, alumnkoordinatorn, en representant för Uppsala universitets alumnföreningsnätverk, en representant för studentkårerna samt en representant från Kuratorskonventet. Beslut om vem som ska tilldelas utmärkelsen fattas av rektor efter förslag av beredningsgruppen.

För mer information kontakta alumnkoordinator Sarah Havrén Schütz, tel: 070-1679489, e-post: sarah.schutz@uadm.uu.se

Pressbild på Anita Falkenek finns hos Krav.
http://www.krav.se/pressbilder