Nyheter och press

Lundaspex besöker Uppsala

2008-08-21

Anders Hallberg och Göran Bexell ser Uarda lyfta upp Moses ur Fyrisån.

Anders Hallberg och Göran Bexell ser Uarda lyfta upp Moses ur Fyrisån.

Den 19 september uppförs Lundaspexet Uarda i Uppsala. Samtidigt träffas de båda universitetens ledningsgrupper för att diskutera nya samarbeten.

Uarda, som i år firar 100-årsjubileum, gjorde en snabbvist i Uppsala redan i onsdags i samband med att biljetterna till föreställningen släpptes. Med rektorerna vid Uppsala och Lunds universitet, Anders Hallberg och Göran Bexell, som åskådare lyfte hon upp Moses ur vassen i Fyrisån.
- I föreställningen hittar Uarda Moses i vassen. Nu fann hon honom i Fyrisån, och för att hedra detta kommer vi att upprätta spexet i Uppsala, förklarar Lundaspexarnas förman Gustav Dahlgren.
Uarda, eller Sfinxens spådom, skrevs till Lundakarnevalen 1908 och är ett av de mest kända och omtyckta spex som gjorts i Lund. Berättelsen utspelar sig i fornegyptisk miljö. Sedan lång tid tillbaka uppförs Uarda vart femte år, och årets jubileumsföreställning har redan setts av över 10 000 personer i Lund.

Universiteten vill stärka samarbetet

I samband med föreställningen kommer även Lunds universitetsledning på besök till Uppsala.
- Vi välkomnar både Lundaspexarna och ledningsgruppen. Att bjuda hit lundensarna är en del av vår ambition att förstärka samarbetet mellan våra två internationellt framstående lärosäten, berättar Anders Hallberg.
- Tanken är att vi ska etablera en bättre samverkan, och genom det här mötet mellan ledningsgrupperna vill vi uppnå något mer konkret inför framtiden, säger Göran Bexell.

Uarda uppförs i Universitetsaulan den 19 september. Biljetterna säljs av UNT och på nationerna.