Fräscha, moderna studieplatser till juriststudenterna

27 mars 2015

Bild på tre husfasader i kvarteret Munken längs med Fyrisån.

De två närmaste husen är precis nyrenoverade och öppnade. Det vita huset är från 1700-talet och det gula i mitten från 1900-talet. Huset längst bort från 1800-talet blir klart sommaren 2015.

Två av tre nyrenoverade hus har precis öppnat i kvarteret Munken på Trädgårdsgatan. Husen har nyrenoverade och moderna lokaler för studenterna men än har inte många hittat hit.

Kvarteret Munken ligger vackert längs Fyrisån precis uppströms Islandsfallet. Utanför husen är det fortfarande byggarbetsplats men det går att ta sig in i husen och då hittar man fräscha nyrenoverade lokaler. Det är en vecka sedan lokalerna öppnade, några studenter har letat sig hit men till största delen är det tomt och mest befolkat av de sista hantverkarna.

Samlat campus och studentutrymmen

Två hus är färdigrenoverade och inflytt pågår. Det tredje och sista huset renoveras för fullt och beräknas bli klart för inflytt till sommaren 2015. Genom flytten kommer juristerna att få ett samlat campus och moderna, stora utrymmen för studenterna. För studenterna finns grupprum, läsplatser, reception och pausrum. Antalet läsplatser kommer att fördubblas i området jämfört med tidigare. Grupprummen är alla utrustade med stora bildskärmar.

Med flytten kommer juristerna att vara samlade i kvarteret Munken och Oxenstiernska huset. Båda ligger på Trädgårdsgatan, ett par minuters gångväg från varandra. Och mitt emellan,  i hörnet Trädgårdsgatan och Slottsgränd i det så kallade Regnellianum, kommer Juridiska biblioteket och Dag Hammarskjölds bibliotek att flytta in. Juridiska biblioteket och Dag Hammarskjölds bibliotek flyttar från Gamla torget dels för att vara nära juristerna dels för att skapa utrymme för Statsvetenskapliga institutionen. Beräknad inflytt senast december 2015.

Mer utrymme för statsvetenskap

Statsvetenskapliga institutionen kommer att ta över de lokaler som juristerna och biblioteket lämnar i det så kallade Badhuset vid Gamla torget. Utrymmet ska användas till hörsalar, läsplatser, grupprum för studenterna och för att samla personalen.