Nyheter och press

Stor Kinaturné för Kungliga Akademiska kapellet

Pressmeddelande
2008-12-19

När de flesta går på julledighet repeterar Uppsala universitets symfoniorkester frenetiskt. Den 26 december går nämligen flyget till Shanghai för närmare 80 musiker. Akademiska kapellet är inbjudna av Shanghai Municipal Performance Company för en tiodagarsturné.

- Det är stort, säger Akademiska kapellets dirigent, director musices Stefan Karpe.

Han var i Shanghai med omnejd innan midsommar för att se konsertlokalerna och träffa dem som organiserar turnén. Den första och viktigaste konserten är i Shanghai Oriental Art Center, en lokal som tar cirka 2000 personer. Tidigare har bland annat Philadelphia Orchestra, Berliner Philharmoniker och Simon Rattle spelat där.

- Vi kommer att resa runt en del i Kina och göra konserter på olika orter, berättar Stefan Karpe.

På turnén tar orkestern med sig ett blandat program; dels med nordisk prägel, dels med nyårskonsertkaraktär. Bland kompositörer finns Lars-Erik Larsson, Edvard Grieg, Jean Sibelius, Leonard Bernstein och Johann Strauss.

- Kineserna verkar gilla det här med att vi är kungliga. Vi har fått skicka in en kopia av originalbrevet där riksmarskalken vid hovet meddelar att Akademiska kapellet sedan 1982 är under Konungens och Drottningens beskydd, berättar orkesterns informatör Azul Tarazona.

Stefan Karpe ser fram emot ett exotiskt nyår:

- Men framför allt blir det ett riktigt musikaliskt lyckorus för orkestern.

Kjell och Märta Beijers Stiftelse bidrar till att förverkliga turnén.


För mer information, kontakta dirigent Stefan Karpe, 070-425 07 88 eller se www.akademiskakapellet.uu.se

Ladda ner som:  PDF-dokument

Relaterade bilder:
pm_shanghai Stefan Karpe 2