Nyheter och press

Stefan Karpe får internationellt Puccinipris

Pressmeddelande
2008-05-19

Director musices Stefan Karpe vid Uppsala universitet får International Puccini Award, ett pris som delas ut av Stiftelsen för Puccinifestivalen med anledning av Puccinis 150-årsdag. Stefan Karpe är initiativtagare till projektet med att sätta upp operan Tosca i Uppsala den 13 och 14 juni.

Stiftelsen för Puccinifestivalen delar ut det traditionella Puccinipriset i samband med den årliga Puccinifestivalen i Italien, men i år då Giacomo Puccinis 150-årsdag firas världen över har man även inrättat en internationell sektion. International Puccini Award delas ut vid tolv av de italienska kulturinstituten runtom i världen, däribland Stockholm.

Stefan Karpe får priset för sitt engagemang i främjandet av Puccini bland unga och för sin tolkning av Puccinis verk. Övriga pristagare är bland andra regissören och skådespelaren Woody Allen, tenoren Placido Domingo samt pianisten och dirigenten Antonio Pappano.

- Puccinis musik har jag älskat sedan jag var tonåring. Det var efter att ha lyssnat på La Bohème och Tosca som jag seriöst började fundera på att ägna mig åt musik. Hans musik talade till mig som ingen annan musik hade gjort. Att få det här priset är en stor ära och jag känner mig mycket hedrad, säger Stefan Karpe, som får sitt pris i Stockholm den 2 juni.

Priset består av en statyett som är en reproduktion i brons av Paolo Trubetskoys skulptur av Puccini.

Stefan Karpe är director musices, dvs dirigent för Kungliga Akademiska kapellet, och professor i orkesterdirigering vid Uppsala universitet sedan 2002. Han är utbildad vid Musikhögskolan och vid Sibelius-Akademin i Helsingfors, och har sedan dess bland annat arbetat flera år vid nederländska operan i Amsterdam samt varit konstnärlig ledare för DalaSinfoniettan. Han är för närvarande också konstnärlig ledare för musikfestivalen i Scheersberg. Stefan Karpe är initiativtagare till den uppsättning av Tosca som just nu förbereds vid Uppsala universitet, och där han även medverkar som dirigent.

- Puccinis operor är otroligt känslomässiga, man behöver inte förstå några koder för att ta till sig hans musik. Den går direkt in i hjärtat utan några krumbukter. Dessutom är själva hantverket genialt - det är inte en ton eller ett ord för mycket, säger han.

Läs mer om Tosca på www.tosca.uu.se

För mer information, kontakta Stefan Karpe, 018-471 15 97, 070-425 07 88, e-post: Stefan.Karpe@musik.uu.se.

För mer information om priset, kontakta Alessandra Delle Fave (på engelska), pressansvarig vid Stiftelsen för Puccinifestivalen, telefon +39-584 35 33 04 eller +39-584-35 33 22, mobil +39-348-385 90 89 eller +39-329-904 52 27, e-post: press@puccinifestival.it

Ladda ner som:  PDF-dokument

Relaterade bilder:
Stefan Karpe 1 Stefan Karpe 2