Nyheter och press

Historiestudent utsedd till Årets Uppsalastudent

2012-11-07

Historiestudenten Johan Gärdebo har utsetts till Årets Uppsalastudent 2012.

Årets Uppsalastudent 2012 är historiestudenten Johan Gärdebo. Han får utmärkelsen för sitt brinnande engagemang för att förbättra utbildningen och tillvaron för studenterna vid Uppsala universitet. Utmärkelsen delas ut i samband med dagens Anders Wall-föreläsning i universitetsaulan.

Motiveringen lyder:
Johan Gärdebo är en innovativ och entreprenöriell humaniorastudent. Han har under sina studier i historiska ämnen visat ett brinnande engagemang för att förbättra utbildningen och tillvaron i Uppsala för sina medstudenter. Han har varit delaktig och drivande i en lång rad projekt. Han var med och grundade Humanistiskt initiativ som bland annat arrangerar de så kallade Humanioradagarna.Han har varit med och skapat en nydanande och mycket uppskattad mentorsverksamhet för humaniorastudenter och drivit ett projekt inom universitetets så kallade KrUUt-program. Därutöver har han varit mycket aktiv inom Uppsala studentkår, och som musiker varit drivande i studentbandet SKAnsen.

Utmärkelsen Årets Uppsalastudent delas ut av Anders Walls stiftelse. Första gången var år 2000. Utmärkelsen ges till en student vid Uppsala universitet som:

  • utmärkt sig för goda, kreativa insatser vid Uppsala universitet,
  • deltagit i kår och/eller nationsliv, eller gjort särskilda insatser till stöd för andra studenter, alternativt utvecklat entreprenörskap med anknytning till universitetets utbildnings- eller övriga verksamhet.

Priset består av ett stipendium på 100 000 kronor som överlämnas av prins Carl Philip.