Nyheter och press

Full fart på repetitionerna inför operan Tosca

2008-04-02

Christian Olofsson på kontrafagott repeterar Tosca med Akademiska kapellet.

Christian Olofsson på kontrafagott repeterar Tosca med Akademiska kapellet.

Den 2 april släpps biljetterna till sommarens stora musikhändelse i Uppsala. Tosca, den kända operan av Puccini, ska sättas upp i domkyrkan, universitetsaulan och slottet den 13-14 juni. Akademiska kapellet hade sin första stora repetitionshelg nu i helgen.

Akademiska kapellet står för musiken och flera av Uppsalas alla körer kommer att medverka, tillsammans med kända solister. Sammanlagt över 200 personer är involverade.
Idén växte fram under förra året, i samtal mellan universitetets director musices Stefan Karpe, vicerektor Ulf Pettersson och Lars Burman, som är rektorsråd för Kultur och tradition.

På tre platser i Rom

- Detta är Puccinis bästa verk, enligt min uppfattning. Dels är det väldigt vacker musik, men också en speciell geografi eftersom den utspelar sig på tre olika platser i Rom, säger Ulf Pettersson.
Han är mycket operaintresserad, och det var därför han drogs in i projektet att göra Tosca i Uppsalamiljö. Första akten utspelar sig i Domkyrkan, andra akten i universitetsaulan och tredje akten i rikssalen på slottet.
- Normalt förflyttar man en handling in i ett operahus. Det här är ett annorlunda grepp, som skapar nya infallsvinklar, både för oss och för publiken. Publiken kommer att lyssna och se på operan på ett annorlunda sätt. Vi hoppas kunna locka en ny, yngre publik, säger Stefan Karpe.

Repetitionerna har börjat

Akademiska kapellet har redan börjat repetera, och tre veckor före premiären börjar repetitionerna på plats – med Akademiska kapellet, Fyris kammarkör, Värmlands nationskör, domkyrkans gosskör och sångare från OD. Huvudrollerna spelas av de tre stjärnsolisterna Emma Vetter, Michael Weinius och Fredrik Zetterström.
- Jag hörde talas om projektet och frågade ”snälla får jag vara med?” Det här är en av mina drömroller, så jag ser mycket fram emot det, säger Emma Wetter.
Regissör är Wilhelm Carlsson, som tidigare har satt upp Parsifal i Domkyrkan i Karlstad. Nu får han än en gång möjlighet att sätta upp en operaföreställning i annorlunda miljö.
- Jag tände till direkt, och när jag dessutom fick se rollistan var det ett enkelt beslut att ge mig i kast med projektet.

Upplevelsen blir total

- Tosca innehåller alla känslor; kärlek, hat och ond, bråd död. Operan utspelar sig i en mörk tid, och mitt i allt det mörka klingar den vackraste musik. Det är ett fantastiskt stoff!
Han är inte orolig för att operaföreställningen ska bli för utdragen och sönderhackad med långa pauser.
- Upplevelsen kommer att bli total – mötet med Uppsala, operan. Att publiken har avsatt rejält mycket tid tror jag bara stärker upplevelsen.

Inte en engångsföreteelse

Ulf Pettersson hoppas att operauppsättningen inte blir en engångsföreteelse.
- Uppsala universitet har en stor förankring i musiken och ett gott utgångsläge att göra något originellt.Faktaruta

Den 2 april släpps biljetterna genom ticnet till föreställningarna den 13 och 14 juni. Det finns två prislägen, 580 kr och 380 kr.
Föreställningen pågår från kl 15 till sena kvällen, med en rejäl paus då publiken har möjlighet att gå ut och äta gott samt njuta av Uppsalas stadsliv.

Läs mer