Nyheter och press

Uppsala universitet ger Verdis opera Otello

Pressmeddelande
2009-05-18

Efter fjolårets succé med Tosca går nu Uppsala universitet vidare med ett nytt operaprojekt. Otello kommer att spelas i universitetsaulan i juni 2010. Projektet presenterades ikväll i universitetsaulan i samband med premiärvisningen av dokumentärfilmen "Bakom kulisserna på Tosca".

Giuseppe Verdis Otello uruppfördes på La Scala i Milano 1887. Librettot är skrivet av Arrigo Boito efter Shakespeares pjäs där kärlek, svartsjuka och etnicitet är centrala teman. Detta är Verdis näst sista opera, ett passionerat och blodigt kammarspel omgärdat av en fullödig orkestersats och magnifika körer. Uppsalaversionen dirigeras av Stefan Karpe, director musices vid Uppsala universitet, och regisseras av Wilhelm Carlsson, båda två välbekanta från Tosca-projektet. Premiären är den 12 juni 2010, därefter ges ytterligare tre föreställningar.

- Att sätta upp Tosca var oerhört givande för alla inblandade, såväl proffs som studenter. Vi kände alla att vi måste göra ett nytt operaprojekt, och Otello är en av de bästa operor som skrivits. Att den inte spelas oftare beror förmodligen på att titelrollen är bland det mest krävande en tenor kan sjunga, säger Stefan Karpe.

I Uppsalaproduktionen debuterar Michael Weinius i rollen som Otello. Övriga solister är Emma Vetter (Desdemona) och Fredik Zetterström (Jago). Alla tre medverkade även i Tosca. Övriga roller kommer att besättas med sångare från Operahögskolan och sångare verksamma i olika körer i Uppsala. Inom ramen för projektet kommer dessutom en helt ny kör att bildas under hösten, organiserad av Körcentrum vid Uppsala universitet. Som orkester fungerar Kungliga Akademiska kapellet.

- Tack vare våra körer, vårt Akademiska kapell och våra fantastiska solister har vi unika möjligheter att göra en produktion av världsklass, säger styrgruppens ordförande Ulf Pettersson.

- Uppsala universitet har en viktigt roll som kulturbärare och det här är ett bra sätt att föra fram den delen av vår verksamhet, säger prorektor Kerstin Sahlin.

Biljetterna till Otello släpps våren 2010.

För mer information, kontakta Stefan Karpe, 070-425 07 88, e-post: Stefan.Karpe@musik.uu.se eller Ulf Pettersson, 070-425 04 97, e-post: Ulf.Pettersson@genpat.uu.se.