Nyheter och press

Polisforskning samlas i seminarieserie

Pressmeddelande
2009-09-22

Forskning med koppling till polisverksamheten bedrivs på många olika håll vid Uppsala universitet - från historia till rättsvetenskap och forensisk vetenskap. I en ny seminarieserie som startar den 25 september presenteras polisforskningen enhet för enhet. Först ut är genusvetarna Anneli Häyrén och Denise Malmberg, som pratar om maskulinitet i blåljus och våld mot funktionshindrade kvinnor.

Syftet med seminarieserien är i första hand att skapa en mötesplats för forskare vid Uppsala universitet som sysslar med forskning som är relevant för polisverksamheten. Men seminarierna, som kommer att hållas en gång i månaden under höst- och vårterminen, är också öppna för allmänheten.

- Genom att mötas över disciplingränserna hoppas vi kunna se frågorna i ett nytt ljus, lära av varandra och skapa möjligheter för framtida samarbete, berättar Bo Wennström, utbildningsledare och docent i juridik samt medlem i arbetsgruppen för ett Poliscentrum, som arrangerar seminarieserien.

Det första seminariet hålls vid Centrum för genusvetenskap och handlar om vad genus kan tillföra polisforskningen. Anneli Häyrén presenterar ett pågående projekt om maskulinitet och risktagande bland brandmän, samt hur de här resultaten kan användas inom blåljusforskning i allmänhet, och Denise Malmberg berättar om sin forskning om våld mot funktionshindrade kvinnor.

Höstens övriga seminarier hålls på historiska institutionen, där Heléne Lööw talar om särskild polistaktik, och på institutionen för genetik och patologi, där Marie Allen berättar om DNA-analyser förr, nu och framöver.

Tid och plats: fredagen den 25 september klockan 13.15-15.00 i lunchrummet på Centrum för genusvetenskap, Engelska parken, Thunbergsvägen 3H.

Se hela höstens program i Uppsala universitets kalendarium.

För mer information, kontakta Bo Wennström, 018-471 19 03, 070-425 03 16, e-post: Bo.Wennstrom@jur.uu.se

Ladda ner som:  PDF-dokument