Nyheter och press

Forskarfredag på Stora torget

Pressmeddelande
2009-09-23

Fredagen den 25 september är det dags för Sveriges mest spridda vetenskapsfestival, Forskarfredag. I Uppsala hålls festivalen på Stora torget, där både små och lite större besökare kan experimentera och prova på forskning. I år ordnas för första gången ett science café, där alla som vill kan samtala med forskare från Uppsala universitet över en fika.

- För oss är den här sortens evenemang jätteviktiga. Att forskarna går ut och berättar för allmänheten vad de arbetar med handlar i slutändan om demokrati, säger kommunikationsdirektör Pernilla Björk vid Uppsala universitet.

I de två forskartälten på Stora torget kommer en mängd aktiviteter att pågå under fredagen. Yngre besökare kan till exempel titta på solen genom teleskop, uppfinna sin egen medicin, prova på att slåss som en viking eller med hjälp av modern teknik höra hur ljudet från struphuvudet förändras med läget. I tältet bredvid pågår ett science café, där Richard Brenner vid institutionen för fysik och astronomi berättar om fakta och fiktion i anknytning till filmen och boken "Änglar och demoner". Lite senare samtalar Tora Holmberg, forskare i genusvetenskap, och Anders Berglund, professor i biologi, om vad vi kan och inte kan lära oss om sex av andra djur.

Inom ramen för Forskarfredag pågår också ett nationellt experiment där skolklasser uppmanas att med enkla metoder mäta koldioxidhalten i klassrummen. I forskartältet på Stora torget finns forskare i arbets- och miljömedicin från Uppsala universitet på plats för att berätta vad inomhusluften innehåller och ge tips på hur man kan förbättra den. Vinnarbidragen i den lokala delen av Forskarfredags affischtävling för barn och ungdomar visas också upp på Stora torget.

Fakta: EU-kommissionen har utlyst den 25 september till Researchers Night, som anordnas på hundratals ställen runt om i Europa. I Sverige kallas evenemanget Forskarfredag och äger rum på 18 orter. Läs mer på Forskarfredags hemsida.

För mer information, kontakta Gunilla Sthyr, projektledare på avdelningen för kommunikation och externa relationer, Uppsala universitet, 018-471 16 01, 070-425 00 56. e-post: gunilla.sthyr@uadm.uu.se

Ladda ner som:  PDF-dokument