Nyheter och press

Forskare koordinerar medborgarkonsultation om klimatpolitik

2009-09-25

Lördagen den 26 september hålls världens första globala medborgarkonsultation i 38 länder samtidigt. Genusvetare från Uppsala är med och koordinerar det svenska delprojektet

Syftet med World Wide Views är att förmedla vanliga medborgares åsikter till politiska ledare inför FN:s klimatmöte i Köpenhamn i december. Under ett dygn kommer slumpmässigt utvalda deltagare världen över att ta del av samma informationsmaterial, som lägger fram olika dilemman i klimatdebatten, och svara på ett antal frågor. Resultaten kommer fortlöpande att laddas upp på nätet, där de kommenteras efterhand av tre internationella expertpaneler i direktsända videokonferenser. Organisatör är Danska Teknikstyrelsen.

Den svenska delen av projektet äger rum i Borlänge och organiseras av Nordregio, ett internationellt forskningsinstitut som ägs av Nordiska Ministerrådet. Måns Andersson, forskare vid Centrum för genusvetenskap, är en av dem som ingår i gruppen.

- Efteråt kommer vi att analysera en del data ytterligare. Tanken är att resultaten ska publiceras i internationella vetenskapliga tidskrifter, berättar han.

Läs mer om projektet och följ resultaten i realtid på www.wwviews.org.