Universitetet

Universitetshuset

Universitetshuset är Uppsala universitets huvudbyggnad. Det ligger mycket centralt i staden, nära Domkyrkan. Universitetshuset byggdes på 1880-talet. Idag används det vid föreläsningar, konferenser, konserter och akademiska högtidligheter.

Universitetshuset är stängt för renovering. Välkommen tillbaka hösten 2017.

Universitetshuset

Kort historik

Riksdagen hade anslagit medel och kung Oscar II lade grundstenen i hällregn en vårdag 1879. På platsen hade tidigare stått ett stort akademiskt ridstall, som nu revs. Den 17 maj 1887 kunde huset invigas under stora festligheter. Arkitekten hette Herman Teodor Holmgren.

Det blev ett mycket ståtligt hus i ett slags romersk renässansstil. Det märkliga är, att det trots många moderniseringar och funktioner ännu i huvudsak visar sig för oss så som det gjorde för 1880-talets besökare. Den fantastiska och rymliga förhallen med sina ljuskupoler och den stora aulan eller högtidssalen med ca 1800 sittplatser ger oss goda föreställningar om det bästa i svensk 1800-talsarkitektur. Ovanför ingången till aulan läses de ofta citerade orden av 1700-talsfilosofen Thomas Thorild: ”Tänka fritt är stort men tänka rätt är större.

Det finns många andra praktrum i byggnaden. På bottenplanet sammanträdde, fram till för några år sedan, universitetets styrelse i en sal med porträtt av alla svenska regenter från Gustav Vasa till Gustav VI Adolf. På övre planet finns det s k stora kanslersrummet där rektor tar emot prominenta gäster. Detta rum, liksom en rad andra intill, pryds av många porträtt föreställande kungar, kulturpersonligheter och framför allt professorer som verkat vid universitetet under århundradena. I ett av rummen finns en berömd gruppbild, föreställande teologiska fakulteten 1911 med Nathan Söderblom som dekanus (ordförande). Konstnären hette Emerik Stenberg. Uppsala universitets konstsamling är en av de största i landet i statlig ägo. Läs mer om porträttsamlingen i Universitetshuset. Även den unika myntsamlingen i Uppsala universitets myntkabinett finns i Universitetshuset.

Byggnadens tillkomst innebar ett stort pedagogiskt framsteg. En rad lärosalar fanns här att tillgå för studenterna. De flesta är ännu i bruk. Tidigare hade undervisningen fått äga rum i Gustavianum, i två kalla och oeldade salar.

Universitetshuset är också samlingspunkt för flera akademiska ceremonier. Årligen installeras nya professorer i aulan under högtidliga former. En annan stämningsfull ceremoni är doktorspromotionen då nyblivna doktorer får ta emot doktorshatt eller lagerkrans – en tradition som går tillbaka till år 1600.

I Universitetshuset finns också rektors representationslokaler samt konsistoriets sammanträdesrum.

Några av de många vackra miljöerna och detaljerna i Universitetshuset: