Universitetet

Robert Bárány

Robert Bárány (1876–1936)
Nobelpriset i medicin 1914 för sina studier av balanssinnet

Robert BárányRobert Bárány tog läkarexamen i Wien år 1900 och studerade neuropsykiatri i Freiburg.  Tillbaka i Wien blev han utnämnd till demonstrator vid otologiska kliniken (öronkliniken) där han följde upp tidigare teorier om fysiologi och sjukdomar i innerörat och balansorganen.

För denna forskning belönades han med 1914 års nobelpris i medicin. När Bárány fick nyheten om priset satt han i ett ryskt fångläger efter att ha tjänstgjort som läkare i den österrikiska armén under första världskriget. Inte förrän 1916 kunde han motta sitt nobelpris.

År 1917 kom han till Sverige där han arbetade som läkare vid Uppsala universitet. 1926 utsågs Bárany till professor och chef för ett otologiskt institut vid Uppsala universitet, den nuvarande professuren för öron-,näsa- och halssjukdomar.

IDAG: Vetenskapsområdet för medicin och farmaci bedriver i dag spjutspets- och grundforskning i nära samarbete med industri och Akademiska sjukhuset. Internationella kontakter och utbyten sker på alla nivåer, vilket underlättar rekryteringen av morgondagens frontlinjeforskare. Vid 21 utbildningsprogram utbildas framtidens läkare, sjuksköterskor, biomedicinska analytiker, apotekare och många andra yrkesgrupper.