Samverkan

Paneldebatt om universitetens roll för en hållbar värld inslag i festival

2017-05-15

I samband med den årliga Hållbarhetsfestivalen i Uppsala den 18 maj arrangeras en eftermiddag om hur universiteten kan bidra till en hållbar värld. I panelen deltar bland annat ledande klimatforskare vid Uppsala universitet samt universitetets nye styrelseordförande Gudmund Hernes. Se direktsändning av debatten på webben.

Temat vid årets Hållbarhetsfestival i Uppsala är
“BLOMSTRA”

Torsdagen den 18 maj går årets Uppsala hållbarhetsfestival av stapeln, arrangerad av Centrum för miljö- och utvecklingsstudier, Cemus, vid Uppsala universitet i samarbete med stadens aktörer. Dagen kommer fyllas med workshops, stadsodling, tävlingar, föreläsningar, paneldebatter, teater, musik, mat, poesi, utställare och mycket mer.

Ett nytt inslag för i år en högaktuell och spännande diskussion om universitetens roll i en tid av klimatförändring. Inleder gör rektor Eva Åkesson. Deltagare i paneldebatten är konsistoriets nye ordförande Gudmund Hernes, innehavare av Zennströms klimatprofessur Kevin Anderson, vicerektor för samverkan vid SLU Erik Fahlbeck, energiforskaren Kristina Edström och Malin Östman, biträdande föreståndare på Cemus. Rektor Eva Åkesson inleder.

Se direktsändning av debatten på webben.

Årets övergripande festivaltema är “BLOMSTRA”! Vad kan vi göra för att uppnå en hållbarare värld? Var finner vi hopp? Vilka fröer behöver vi plantera och hur får vi människor, natur och samhällen att blomstra tillsammans?

- Det finns många initiativ och människor runt omkring oss som arbetar för hållbarhet. Detta kommer vara en arena för att diskutera, dela, lära, agera och inspirera, säger Sara Andersson, samverkansansvarig på Cemus vid Uppsala universitet och SLU.

Efter att under en rad år ha arrangerats på Campus Blåsenhus, flyttar nu festivalen in till centrum av Uppsala. Den kommer att hållas både inomhus och utomhus – Fyris torg, Kollaboratioriet, Stadsbiblioteket, Gotlandsparken, Valdemar Langlets park och längs med Fyrisån.

Hela programmet för festivalen.

Om festivalen: Uppsala Hållbarhetsfestival är en årligen återkommande festival i Uppsala som samordnas av Centrum för miljö- och utvecklingsstudier (CEMUS) vid Uppsala universitet och SLU. Den drivs till stor del med hjälp av studenter och ideella krafter och verkar för att samla aktörer, projekt och initiativ som på olika sätt verkar för hållbarhet. Genom konst, musik, film mm vill festivalen nå ut med budskapet om hållbarhet till nya målgrupper och vara en mötesplats där nya idéer kan växa och i takt med engagemanget för en bättre värld.