Alumnföreläsaren Christina Jutterström

Ständigt i hetluften

Alumnföreläsare Christina Jutterström har haft flera tunga chefspositioner inom media – chefredaktör på DN och Expressen och VD för Sveriges Television. Lusten att lära och samhällsintresset fanns tidigt där, redan under studietiden i Uppsala.

Det var i början på 60-talet som Christina Jutterström, uppväxt i Uppsala, började plugga på stadens universitet. Hon valde statsvetenskap som huvudämne och vid sidan av studierna blev det mycket föreningsliv, till exempel i Verdandi och Utrikespolitiska föreningen.

– Det var en debattglad tid. Jag gick på debatter och lyssnade på kända män som Ingmar Hedenius, Olof Lagercrantz och Herbert Tingsten, nästan inga kvinnor satt på estraden på den tiden. Det vidgade mina vyer.

Den 2 oktober återvänder hon till Uppsala universitet för att föreläsa på temat ”Lusten att vara med och bygga samhället”. Efter alla år som journalist och ledare har hon insett att det är hennes drivkraft.

– Så var det redan från början, det handlade inte om plikt utan om lust. Jag ville vara med och bygga välfärdssamhället och använde journalistiken som verktyg. Som ledare har det gällt att ha ett bra väderkorn för hur det medium jag lever med behöver utvecklas för att spela den här viktiga rollen.

Kan du nämna några höjdpunkter under karriären?
– Om jag ska vara ärlig så var mitt bästa jobb när jag var Afrikakorrespondent för Svenska Dagbladet på 70-talet. Det var en väldigt spännande period i Afrikas historia, till exempel i Etiopien, Angola och Mocambique… Jag fick lära mig mycket och berätta om det jag såg till en bred läsekrets.

En annan höjdpunkt var när hon var med och införde fyra sektioner på Dagens Nyheter 1990. Det var inte bara en förändring av formen utan också innehållet. Eftersom den snabba nyhetsrapporteringen sköttes av radio och tv, satsade tidningen mer på att ge sammanhang, analysera och kommentera.

Drygt tio år senare, år 2001, hade medieutvecklingen gått vidare och Christina Jutterström blev VD på Sveriges Television.

– Jag fick leda hela övergången från analog till digital teknik och bygga upp webben. Vi startade SVT Play, Barnkanalen och Kunskapskanalen. Det var både spännande och kämpigt, eftersom vi också fick säga upp folk och anställa nya yrkesgrupper.

Hämtar barnbarnen
Idag lever Christina Jutterström ett lugnare liv och har skaffat övernattningslägenhet i Uppsala för att kunna hämta och lämna sina barnbarn på förskolan.
– Det är roligt för mig och samtidigt kan jag göra en insats för deras hårt arbetande föräldrar. Tanken är också att jag ska studera. Det är nog min journalistiska ådra: Jag har lust att lära.
Hon fortsätter förstås också att följa medieutvecklingen med stort intresse, dels genom sin dotter som arbetar som journalist och dels som juryordförande i Årets Facktidning.

Har medierna fortfarande samma viktiga samhällsbyggande roll?
– Ja, det tycker jag, men det är svårare att veta hur man ska göra för att spela den rollen. Hur ska man jobba med papperstidning och webben och vad är det vi som medborgare behöver veta?