Lennart Koskinen

Biskop emeritus Lennart Koskinens alumnföreläsning handlar om likheter och olikheter mellan Søren Kierkegaard och August Strindberg.

Lennart Koskinen föddes i Helsingfors och började sin akademiska bana på Handelshögskolan där, men eftersom familjeföretaget gick i konkurs ändrades planerna och Lennart Koskinen tog en årslång time-out i ett indiskt kloster.

Hur det hela började

Intresset för sanskrit, teologi och religionsfilosofi ledde till ett stipendium och studier Uppsala, med stort stöd av den kände filosofen Ingemar Hedenius. Lennart Koskinen använde sig av bland andra Kierkegaards tankar och teorier när han skrev sin avhandling 1980 i serien livsåskådningsforskning, så intresset för den danske 1800-talsfilosofen är inte alls nytt.

Inte samtida men ganska lika

Strindberg däremot, tog det längre tid att upptäcka, men under Strindbergsåret förra året, blommade intresset upp ordentligt.

– Jag kastade mej över Strindbergs samlade verk och såg dessutom flera av hans dramatiska verk, säger Lennart Koskinen. Jag upptäckte mer och mer influenser av Kierkegaard i Strindbergs texter och började jämföra citat.

 – Strindberg hade läst Kierkegaard på franska medan jag läste texterna på danska, så ibland var det svårt att göra jämförelser men jag lyckades till slut och jag kan konstatera att likheterna mellan dem är större än olikheterna. Strindberg var nog den förste existensiellt präglade svenske författaren, även om begreppet existensialism inte fanns då.

Kontakten med Uppsala universitet

Under åren har Lennart Koskinen haft många kontakter med Uppsala universitet och dess studenter, inte minst under tiden som biskop. Han är även hedersledamot av Gotlands nation, ett uppdrag som bland annat fungerar som en viktig kontaktyta med Uppsala och studenterna här.

 – Jag blev mycket glad då jag blev tillfrågad om att hålla en Alumnföreläsning i Uppsala, det kan man inte tacka nej till, säger Lennart Koskinen.