Stöd Uppsala universitet

Alumnprofiler vid Uppsala universitet

Här presenterar vi några av Uppsala universitets alla alumnprofiler. Med Uppsala universitet som grund har våra alumner gjort viktiga insatser i samhället inom många olika områden både nationellt och internationellt.

Tove Lifvendahl

Mångsysslaren Tove Lifvendahl har hittat hem

Författare, debattör, politiker… Tove Lifvendahl har mycket med sig i bagaget till nya jobbet som politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet. Redan som student i Uppsala var hon en mångsysslare som varvade studier med jobbet som kock på nationen.

Trita Parsi

Mitt i den politiska hetluften

Den politiska rådgivaren och Iranexperten Trita Parsi har gjort en spännande resa både yrkesmässigt och privat – från Iran till Uppsala och vidare till Vita Huset. Studierna i Uppsala lade grunden för en internationell karriär och idag är han lika mycket svensk som iranier och amerikan.

Ha Soojeong

Studietiden i Uppsala resulterade i en bok

Sydkoreanska Ha Soojeong saknar Uppsala och sin tid vid universitetet. När hon återvände till Seoul hade hon med sig ett stort intresse för det svenska samhället och en nyvunnen upptäckt.
– Jag insåg att konceptet för lycka var ett annat i Sverige än i Korea, där så mycket handlar om att prestera, säger hon.

Ha Soojeong

Gösta Vestlund

Alumnen som brinner för livslångt lärande

Uppsala universitets kanske äldsta alumn, Gösta Vestlund, berättar om sitt intressanta liv i bildningens tjänst. Studenttiden i Uppsala under sent 30- och tidigt 40-tal och de efterföljande åren, bland annat på olika folkhögskolor, gav många tillfällen att utöva och utveckla de idéer om medmänsklighet och livslångt lärande han hade med sig redan från barnsben.

Gunilla Hasselgren

Hedersdoktor sprider läkarkunskap i TV

Gunilla Hasselgren är en av 18 nya hedersdoktorer vid Uppsala universitet. I TV-programmet Fråga doktorn förmedlar hon medicinsk kunskap till cirka en miljon tittare i veckan. Allt började med en utbildning till allmänläkare i Uppsala. 

Niklas Zennström

"Inget problem är för stort för att lösa"

Studentlivet i Uppsala är en bra grogrund för entreprenörskap. Det tycker Niklas Zennström, grundare av Skype och it-entreprenör. Själv studerade han både teknik och ekonomi i Uppsala på 90-talet. Redan då hägrade drömmen om ett eget företag.

Hans Rosling

Han vill rita om kartan

Han struntar i vad folk gör med kunskapen, men menar att vi alla måste lära oss det mest grundläggande om hur världen är om vi ska kunna leva i den. Möt Hans Rosling, hedersdoktorn som vill visa oss vår nya värld.

Antje Jackelén

En kristen röst i samhällsdebatten

Antje Jackelén är tillbaka i Uppsala, dit hon kom som gäststudent från Tyskland i slutet av 70-talet. Som nybliven ärkebiskop deltar hon gärna i samhällsdebatten, till exempel på twitter. – Det är en utmaning att säga något pregnant och kanske rentav vackert på 140 tecken.

Fredrik Lindström

Mannen som talar med människor

När Fredrik Lindström kliver upp på scenen eller syns i teverutan vill han roa, upplysa och uppfostra. Och han har publiken helt i sin hand. Själv tror han att hemligheten med framgången är att han kan varva ”bokskriveri, uppträdanden och tv” men också att det handlar om hårt arbete.

Pär Holmgren

”Polletten trillade ned när jag fick barn”

Författare, meteorolog och klimatexpert. Pär Holmgren jobbar på heltid med klimatfrågan – inte minst för barnens och de framtida barnbarnens skull. – Ju längre vi väntar, desto mer radikala förändringar kommer vi att behöva göra.

Hans Blix

Fred framför formler

Klockan slår prick halv när dörren öppnas. Det doftar av kaffe och nybakad croissant. Det flödar av ljus i lägenheten där golven täcks av handknutna mattor och väggarna pryds av färgglada målningar. ”Här har jag bott sedan 1968”, säger världsmedborgaren Hans Blix och tillägger att Sverige är den delen av världen han trivs bäst i.

Jan och Maria Berglin

Ständigt aktuella samtidsskildrare

Utmärkelsen Årets alumn 2014 vid Uppsala universitet tilldelas serietecknarna Jan och Maria Berglin. De får utmärkelsen för sina viktiga inspel i samhällsdebatten. Som ständigt aktuella samtidsskildrare är de goda förebilder för dagens och framtidens studenter.

Christina Jutterström

Ständigt i hetluften

Christina Jutterström har haft flera tunga chefspositioner inom media – chefredaktör på DN och Expressen och VD för Sveriges Television. Lusten att lära och samhällsintresset fanns tidigt där, redan under studietiden i Uppsala.

Petra Einarsson

"Man klarar alltid mycket mer än vad man tror"

Utmärkelsen Årets alumn 2013 vid Uppsala universitet tilldelas Petra Einarsson, VD för Sandvik Materials Technology. Hon får utmärkelsen för att ha visat ett stort engagemang för frågor kring mångfald och ett inkluderande ledarskap och hon är en god förebild för dagens och framtidens studenter.

Lennart Koskinen

Han låter två giganter mötas

Biskop emeritus Lennart Koskinens alumnföreläsning handlar om likheter och olikheter mellan Søren Kierkegaard och August Strindberg.  – Jag blev mycket glad då jag blev tillfrågad om att hålla en Alumnföreläsning i Uppsala, det kan man inte tacka nej till, säger Lennart Koskinen.

Anna Skarhed

Hon stödjer kvinnliga jurister

Anna Skarhed blev 2009 vår första kvinnliga justitiekansler, ett jobb med Stockholms kanske vackraste utsikt över Riddarfjärden från tornet på Riddarholmen. Men tid att titta på utsikten har hon egentligen inte, tillsammans med en arbetsstyrka på cirka 25 personer är hon regeringens och statens främsta juridiska företrädare med tillsyn över myndigheter och domstolar.

Historiska uppsalaprofiler

Dagens utvecklingsarbete inom forskning och utbildning bygger på kunskapstraditioner med djupa historiska rötter.

Carl von Linné, Olof Rudbeck, Anders Celsius, Erik Gustaf Geijer, Anders Ångström och H.S. Nyberg är några av de mest kända historiska Uppsalaprofilerna.

Åtta Nobelpris har också gjort Uppsala universitet känt över världen.

Läs mer om naturforskare i 1700-talets Uppsala, Uppsalaromantikerna och kvinnor i universitetets historia.

Läs om Olle Johansson – Sveriges första student

Rektorer genom tiderna: Rektorslängd