Stöd Uppsala universitet

Hedersdoktor sprider läkarkunskap i TV

Gunilla Hasselgren är en av 18 nya hedersdoktorer vid Uppsala universitet. I TV-programmet Fråga doktorn förmedlar hon medicinsk kunskap till cirka en miljon tittare i veckan. Allt började med en utbildning till allmänläkare i Uppsala.

I slutet av januari var det promotion vid Uppsala universitet. En av dem som tog emot hatt och diplom i den högtidliga ceremonin var Gunilla Hasselgren, känd från TV-programmet Fråga doktorn.

– Uppsala ligger mig varmt om hjärtat så jag blev väldigt glad när jag fick veta att jag skulle bli hedersdoktor, säger hon.

Gunilla Hasselgren kom till Uppsala som 25-åring år 1987. Under några händelserika år utbildade hon sig till allmänläkare. I Uppsala träffade också sin blivande make, som var en av hennes kurskamrater.

Brinner för folkbildning

Tillsammans flyttade de till Karlstad efter utbildningen och Gunilla Hasselgren har de senaste 13 åren varvat arbete på vårdcentral med TV-inspelningar. Våren 2003 startade serien i SVT, där Gunilla Hasselgren är medicinskt sakkunnig. Hon besvarar frågor, både insända och från tittarna, och ger förebyggande råd om hälsa.

– Ett sådant viktigt uppdrag kan man inte säga nej till! Jag ser hedersdoktoratet som det finaste kvittot på det arbetet.

Med en miljon TV-tittare i veckan har hon verkligen nått ut med sin läkarkunskap. Hon säger själv att hon brinner för folkbildning.

– Jag kommer inte från en läkarsläkt, utan har med mig ett lekmannaperspektiv. Jag vill ta reda på vad folk är oroliga för och vad de undrar över. Inte använda de svåra orden, även om jag gör det till vardags, utan förenkla och förklara. Det var också därför jag valde allmänmedicinen. Det är viktigt att sätta medicinen i ett perspektiv, att vara med ute i samhället och vända blicken utåt.

Många minnen från studietiden

Från tiden i Uppsala har hon många minnen. Bland de mer personliga är när hon förlovade sig på en av högarna i Gamla Uppsala och lägenheten hon bodde i vid Vaksala torg.

– Det var en jättefin tid. Hör jag ordet Uppsala så blir jag glad. Jag minns att vi cyklade överallt och hur man än cyklade så var det alltid motvind, konstigt nog.

Hon var en av cirka femtio studenter som tillsammans tog sig igenom läkarutbildningen.

– Jag hade fina kurskompisar och storleken på gruppen var bra. Vi var inte fler än 50 studenter och hade bra sammanhållning. Vi hjälptes åt, det blev inte så stor konkurrens och kändes inte anonymt.

Uppsala universitet har hon sedan dess följt på distans, genom att anmäla sig i alumnnätverket. För tio år sedan disputerade hennes man vid Uppsala universitet och då blev det förstås tillfälle att åka till Uppsala.

Och nyligen var det Gunilla Hasselgrens tur att promoveras i universitetsaulan.

– Jag blev chockad och jättelycklig när jag fick reda på att jag skulle bli hedersdoktor och kände mig både spänd och tårögd vid promotionen.

Annica Hulth

Gunilla Hasselgren

Yrke: Distriktsläkare och författare.

Utbildning: Läkarutbildning vid Uppsala universitet. Specialistutbildning i allmänmedicin i Värmland.

Bor: Karlstad

Fritid: Natur och kultur. Går gärna och ofta i skogen med vovvan. Film, konst, musik, teater...

Senast lästa: Kvinnan på tåget av Paula Hawkins.

Dold talang: Sjunger rätt ok, men inte så ofta.

Favoritplats i Uppsala: Uppe vid Slottet med Gunillaklockan och utsikten över hela stan

Nation: Måste bli Värmlands nu, men jag var medlem i Östgöta nation när jag läste.

Relaterat material

Tre nya hedersdoktorer vid medicinska fakulteten

Fråga doktorn