Stöd Uppsala universitet

Uppsalaalumnen Trita Parsi

Mitt i den politiska hetluften

Den politiska rådgivaren och Iranexperten Trita Parsi har gjort en spännande resa både yrkesmässigt och privat – från Iran till Uppsala och vidare till Vita Huset. Studierna i Uppsala lade grunden för en internationell karriär och idag är han lika mycket svensk som iranier och amerikan.

Trita Parsi kom till Uppsala som fyraåring tillsammans med sin familj, på flykt från shahens Iran. Hans pappa var professor i antropologi och fick en gästprofessur vid Uppsala universitet. Kort därefter bröt revolutionen ut i Iran och familjen blev kvar.

De bodde i invandrartäta Gottsunda, och trots att de mötte många välvilliga svenskar kände Trita att han inte riktigt passade in. Under uppväxten blev därför den iranska identiteten alltmer viktig. Och kampen för demokrati i Iran, som präglat föräldrarnas liv, engagerade även Trita Parsi.

Den drivkraften har tagit honom hela vägen till Washington. Idag är han politisk rådgivare, med expertkunskaper om Iran, och jobbar nära politiker som Barack Obama och Hillary Clinton i Washington. Som grundare av organisationen NIAC (Nationella iransk-amerikanska rådet) har han fått mycket uppmärksamhet.

Ett viktigt stopp på vägen var studierna vid Uppsala universitet, där Trita Parsi läste samhällsvetenskap på pol mag-programmet på 90-talet. Det var nära att han inte kom in, eftersom programmet var så populärt.

– Jag kommer inte ihåg vad jag hade för betyg men det året hoppade antagningssiffrorna upp ganska markant. Jag fick kämpa jättehårt och hamnade på väntelistan. Så det var en dramatisk start.

Väl antagen fick han lära sig mycket som han sedan haft nytta av.
– Styrkan i programmet var att det var så akademiskt rigoröst, särskilt metodologin. Faktiskt var metodkursen på B-kursen i statsvetenskap på samma nivå som doktorandkursen i ”political policy” som jag sedan gick på John Hopkins University. Den svenska träningen från Uppsala universitet var en enorm fördel när jag skrev min avhandling.

En första inblick i amerikansk politik fick han som utbytesstudent då han bodde hos en senator, som senare blev kongressman. År 1997 erbjöd han Trita Parsi ett jobb som praktikant så det blev en ny resa över Atlanten.

– Det öppnade sinnena för att jobba i USA. Jag hade många förutfattade meningar om amerikansk politik men blev förvånad över hur kaotiskt det var. Det här var ändå för 20 år sedan under den gyllene tiden, det är värre idag…

Efter en tids arbete på FN var planen att skriva en doktorsavhandling om Afghanistan. Trita Parsi skrev in sig på forskarutbildningen den 27 augusti 2001 och två veckor senare skedde terrorattacken i World Trade Center.

– På 24 timmar var plötsligt alla i Washington Afghanistanexperter. Jag kände att den marknaden var mättad och frågade mig: Vad är nästa stora konfliktrisk som ingen ännu vet så mycket om?

Valet föll på den laddade relationen mellan Iran och Israel.
– Ämnet är väldigt känsligt i USA så det var många som avrådde mig, inklusive min handledare, på grund av de politiska riskerna. Men det var alldeles för intressant för att låta bli, säger Trita Parsi.

Det visade sig vara ett klokt beslut. Ingen annan hade riktigt satt sig in i frågan så när den kom upp på agendan hade han unika kunskaper. Tillsammans med några vänner grundade han NIAC, som förespråkar samarbete och dialog mellan Iran och USA. På kort tid blev de väldigt inflytelserika.

– Vi hade expertisen och var en av få som vågade gå ut på CNN och kritisera Busch väldigt hårt 2005 och 2006, när USA ville stoppa Irans kärntekniska program. Vi kunde lägga fram fakta att man från amerikanskt håll hade gjort allt för att undvika diplomati och ta det här till en militär konflikt.

– När det politiska klimatet förändrades var vi bland de första att säga ”det finns en diplomatisk lösning”. I USA var det väldigt kontroversiellt men vi kunde visa att vi hade rätt när Obama blev president och det fanns en politisk vilja att investera i diplomati.

De senaste åren har varit intensiva, inte bara på jobbet. Han har också kommit att rota sig i sitt nya hemland USA och fått tre barn med sin svensk-marockanska fru. Sedan han blev pappa har han försökt att vårda alla sina tre kulturella identiteter: den iranska, den svenska och den amerikanska. Han sjunger ”små grodorna” med barnen på midsommar, firar iranska nyåret och amerikansk thanksgiving.

– Ett konstant tillstånd av förvirring, säger han med ett skratt. Det blev till exempel en krock när vi tittade på OS och en iranska mötte en skånsk tjej i taekwondo. Min mellanson undrade vilket land han skulle heja på. Jag sa att han fick välja själv.

Annica Hulth


Fakta om Trita Parsi

Titel: Statsvetare, författare och grundare av det nationella iransk-amerikanska rådet (NIAC).
Utbildning: Magisterexamen i internationella relationer vid Uppsala universitet. Magisterexamen i ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm. Doktorsexamen i internationella relationer vid Johns Hopkins University i USA.
Ålder: 42 år
Familj: Fru och tre barn.
Fritidsintresse: Har tränat Taekwondo. Intresset är kvar men jag har inte hittat tiden. Ägnar mycket tid åt att köra runt barnen till deras olika träningar och följa pojkarnas fotbollsintresse.
Favoritplats i Uppsala: Botaniska trädgården, det var där vi gifte oss och där hade vi picknick i somras.
Det gör mig glad: Ungarna, att göra saker tillsammans med dem. De är min egen personliga komedishow, ingen får mig att skratta så mycket som dem.
Det gör mig arg: Politiken i USA, samtidigt som det är min drivkraft. Det jag har svårast för är folk som kommer till Washington för att de tycker det är spännande att vara nära makten. Ska du komma till Washington ska du göra det för något du är riktigt arg på eller vill förändra. Jag är glad att jag fortfarande blir arg.