Efter livet som mediechef: ”Nu lockar astrofysiken”

7 oktober 2013

Höstens alumnföreläsning gavs på onsdagskvällen av Christina Jutterström. Inför en nästan fullsatt sal IX i Universitetshuset berättade hon öppenhjärtigt om sitt liv, från tiden som student i Uppsala till tiden som hög mediechef på Dagens nyheter, Expressen och SVT.

Christina Jutterström berättar att hon tidigt visste att hon ville bli journalist och att hon ville göra något som hade betydelse för samhället.  Men världen som hon gav sig in i var kraftigt mansdominerad.

– Kvinnorna i talarstolen? Jag kan faktiskt inte minnas en enda.

Christina Jutterström berättar om sin stränga pappa som kom att få stor påverkan på hennes liv. Själv hade han gått från att vara statarbarn till att vara poliskommissarie i Uppsala.

– Han avskydde "murvlar", sedan blev det så att båda hans döttrar blev journalister.

Under studierna blev hon uppsnappad av Örebro-Kuriren. Vägen till jobbet som vd för SVT gick sedan via ett antal olika arbetsplatser. Hon arbetade bland annat på Veckorevyn, Rapport och var även korrespondent i Afrika för Svenska dagbladet under en tid.

Det blev hennes sista reporterjobb. Hon kände lusten att vara med och leda, och tog jobbet som chef för Ekot på Sveriges Radio.

– I början av min ledartid led jag ganska mycket av pappas duktighetskrav. Men jag lärde mig med tiden att släppa in mina medarbetare.

Hon berättar om "en kort men väldigt misslyckad" tid på Expressen. I desto ljusare ordalag beskriver hon den efterföljande tiden som vd på SVT och den teknikutveckling som skedde under hennes tid där.

– Det var en fantastisk period. Det var en stor förändring och ett sätt att stärka public service.

Mot slutet av föreläsningen summerar hon sina lärdomar:
– Våga lyssna på medarbetare även om de inte gillar det du håller på med. Och värna om medarbetarna som gör vardagsjobbet.

Och kanske kommer Christina Jutterström tillbaka till Uppsala universitet framöver?
– Nu vill jag återgå till studier. Nu lockar astrofysiken!

Se föreläsningen här.

Föreläsningen avslutades med tillkännagivandet av Årets Alumn 2013. Petra Einarsson, vd för Sandvik Materials Technology, tilldelas utmärkelsen. I sin motivering skriver kommittén:
”Petra Einarsson har utmärkt sig i sin karriär på Sandvik och är en god ambassadör för Uppsala universitet. Hon startade som trainee och har sedan dess haft många olika roller inom ekonomi, bland annat som business controller och ekonomidirektör. Petra Einarsson har visat ett stort engagemang för frågor omkring mångfald och ett inkluderande ledarskap och hon är en god förebild för dagens och framtidens studenter.”