Stöd Uppsala universitet

Roddare redo för flyt på Fyrisån

2014-05-16

Rhododendron, Turbobåten, Crazy Ladies, Groddarna, Medarbetarportalen, Vågmästarna, Uppsala Kladdkaka… Kom och heja fram ditt favoritlag i Akademiska Rodden i Uppsala! Den 24 maj är det dags för universitetskamp på Fyrisån igen.

Heder och ära står på spel när studenter och anställda vid Uppsala universitet och SLU tävlar om vem som tar sig den 300 meter långa sträckan mellan Haglundsbro och S:t Olofsbron på Fyrisån på snabbast tid.

Tävlingen är öppen för studenter och anställda som tävlar i varsin klass. Alla båtar ros av fyra personer - två män och två kvinnor. Alla lag har någon form av samhörighet, t ex läser på samma program, tillhör samma institution, kår eller studentförening. En professionell styrman hjälper besättningen att hålla takten och styra båten.

Det är nionde året tävlingen körs i Uppsala och intresset är stort med 45 lag anmälda. Hela 34 lag från Uppsala universitet och 10 från SLU. I år tävlar också ett lag från Akademiska Hus som är med och arrangerar tävlingen tillsammans med Uppsala Akademiska Roddarsällskap (UARS), Uppsala universitet, SLU och Campus 1477.

Uppsala har en aktiv roddkultur med mycket goda roddmöjligheter. Rodd är en välkänd klassisk universitetsidrott som lockar studenter från många länder och tävlingen speglar det aktiva studentlivet i Uppsala.

Förra årets akademiska rodd var en kittlande jämn kamp. Den kulminerade i finalerna då de avgörande skillnaderna uppmättes till 0,2 respektive 0,3 sekunder. Men förra årets tävling slutade ändå rättvist med 1-1. Vinnare var ”Familjen Andersson” från Uppsala universitet (studentklassen) och ”Trollets vänners vänner” från SLU (anställdaklassen).

Hur ska det gå i år? Välkommen att heja fram ditt favoritlag på Fyrisån den 24 maj!

Tid och plats: S:t Olofsbron kl 10. Semifinaler och finaler ca 14.00.

Om Uppsala Akademiska roddarsällskap (UARS):
UARS verksamhet är riktad till alla som är intresserade av rodd, från nybörjare till tävlingsroddare. Föreningen grundades 1992 och består i huvudsak av studenter från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Uppsala universitet, men ALLA är välkomna som medlemmar. Klubben ligger stadigt på omkring 120 medlemmar och är Uppsalas enda roddklubb. Klubben räknas även till Sveriges största studentroddklubb och är ansluten till Svenska Roddförbundet. Läs mer på http://www.uars.se/