Stöd Uppsala universitet

Roddarkamp på Fyrisån: Uppsala vs Lund

2014-09-30

Lördagen den 4 oktober blir det roddarkamp på Fyrisåns vatten i Uppsala. Uppsala universitet möter Lunds universitet i en klassisk studentregatta med roddartävlingar mellan Oxford och Cambridge som förebild.

Universitetskapprodden (UK-rodden) är en årlig regatta mellan Sveriges två äldsta universitet, Uppsala och Lund. Deltagande lag är Uppsala Akademiska Roddarsällskap (UARS) och Lunds Universitets Roddklubb (LURK). Tävlingen gick av stapeln första gången 1992, med tävlingen The Boat Race mellan Oxford och Cambridge som förebild.

Vartannat år hålls tävlingen i Lund, vartannat i Uppsala och i år är den tillbaka i Uppsala. Årets tävling är alltså den tjugoandra i ordningen. och ställningen mellan lagen totalt inför årets regatta är 36 – 28 till Uppsala.

Tävlingen hålls lördag den 4 oktober, på Fyrisån med målgång ett par hundra meter nedströms från roddklubbens båthus. Dit tar man sig lätt med cykel genom att följa Fyrisån nedströms (cirka 20 minuter från centrum).

I år blir det två lopp – ett för damer och ett för herrar. Båda lagen består av åtta roddare och båda loppen är på den olympiska sprintdistansen 2 000 meter.

Roddarkamp 2014: Uppsala vs Lund

  • 14.30: Damloppet förbereds (båtar läggs i vattnet och tävlanden ror till start)
  • 15.00: Start för damernas lopp.
  • 15.15: Herrloppet förbereds (båtar läggs i vattnet och tävlanden ror till start)
  • 15.45: Start för herrarnas lopp.

Mellan loppen tävlar nybörjarna från höstens roddskola en kortare sträcka på ca 500 m.

Alla är välkomna! Kom gärna och heja fram Uppsala till seger!

Läs mer:
Uppsala Akademiska Roddarsällskap

Facebook-evenemang