Stöd Uppsala universitet

Fullsatt när Henrik Williams föreläste om runologi i Minneapolis

2015-04-17

Omkring 180 gäster kom för att höra Professor Henrik Williams föreläsning i runologi i Minneapolis.

Som en del av sin turné Runic Tour 2015 i USA höll Henrik Williams, professor i nordiska språk, föreläsningen ”Sex & Drugs & Rock & Roll” på American Swedish Institute i Minneapolis i onsdags. Inte mindre än 180 gäster kom för att ta del av föreläsningen.

Henrik Williams föreläste om de många olika aspekterna av människors liv som finns dokumenterade i runskrift – även de kanske oväntade ämnen som listas i föreläsningens titel.

Föreläsningen är del av the Runic Tour 2015 som spänner över stora delar av USA och inkluderar en lång rad stopp på vägen, med bland annat kommande föreläsningar i Chicago och ett nytt besök i Minneapolis för en heldag med föreläsningar. Se hela listan med platser och datum för turnén.

Henrik Williams är professor i nordiska språk vid Uppsala universitet. Han är i första hand filolog med undervisning och forskning inom runologi, fornsvenska och fornisländska. Han är författare till ett stort antal vetenskapliga artiklar både på svenska och engelska och har publicerat en rad olika verk, bland annat en bok om språket som användes på vikingatiden på svenska runstenar, en utgåva av Haerra Ivan och omfattande artiklar om Sveriges konvertering. Nyligen belönades han med Rudbeckmedaljen för sin banbrytande forskning inom runologi.

The Runic Tour 2015 har arrangerats i samarbete mellan American Association for Runic Studies, Uppsala universitet och American Friends of Uppsala University.