Stöd Uppsala universitet

Sista April-firande med traditioner – och en del nyheter

2015-04-24

Bilden visar en av de två fotoskärmar som ställs upp utanför universitetsbiblioteket Carolina Rediviva från fredag 24 april, kl 10.

Klockan på universitetsbiblioteket Carolina Redivivas balkong har börjat nedräkningen till Mösspåtagningen den sista april kl 15.00. Då höjer rektor sin studentmössa som en vårhälsning till alla som samlats i backen. I år firar Forsränningen 40 år och universitetet bjuder också på några nyheter.

Sista april – Valborgsmässoafton - är årets största studenthögtid i Uppsala med forsränning, sillunch, mösspåtagning i Carolinabacken, OD i universitetsaulan/universitetsparken, vårsång vid Gunillaklockan och bal på slottet. Det är en folkfest som lockar både studenter, Uppsalabor och besökare från när och fjärran.

Uppsala universitet vill lyfta fram de traditioner som ligger bakom firandet i just Uppsala. Valborg firas ju i hela landet. Men mycket av det som förknippas med Sista april i Uppsala har sitt ursprung i 1800-talets mitt, då studenterna bestämde sig för att skapa egna traditioner kring Valborgsmässoafton.

- Sista April är ett tillfälle för alla – studenter, anställda, alumner, uppsalabor och besökare - att ta del av dessa klassiska programpunkter, som är helt unika för Uppsala. Dagen är numera också Uppsalas allra största evenemang med fantastiskt bra samverkan mellan stadens många aktörer och arrangörer, säger Pernilla Björk, kommunikationsdirektör vid Uppsala universitet.

Sen några år tillbaka har traditionerna fått tillskott av några nya ingredienser. Klockan som räknar ner mot mösspåtagningen, kampanjen Varannan-vatten med gratisutdelning av vatten på flaska under dagen och Sista april-pins som delas ut i backen 2011-2015. I år har de fem åren gått och de som samlat alla fem kan även få en extra fin jubileums-pin vid Universitetshuset efter mösspåtagningen. Dessutom kan de delta i en tävling där vinsten är en upplevelse av en klassisk Sista April med sillunch, mösspåtagning och Allmänna sångens bal på slottet.

I år firar Forsränningen 40 år och först ut på Fyrisån är två av de studenter som 1975 åkte den premiärtur som genast blev till en årlig tradition. Nyheter för i år är också att fotoskärmar kommer att ställas upp framför universitetsbiblioteket veckan före.

– Alla är välkomna att komma förbi skärmarna, ta en bild och bli en del av ett tidlöst firande på Instagram, säger Gisella Bengtsson, universitetets projektledare för Sista april.

De klassiska programpunkterna omfattar grötfrukost, forsränning, sillunch, mösspåtagningen, konsert i universitetsparken, champagnegalopp på nationerna, bal på slottet och vårtal vid Gunillaklockan invid Uppsala slott.

Mer fakta och bakgrund om traditionerna för Sista April finns på www.uu.se/sistaapril. Här kan du också få mer information om årets nyheter och ta del av alla hålltider för dagen. Filmerna kan ses på www.uu.se/grundkurs1a.