Stöd Uppsala universitet

Lyckat valborgsfirande bland Uppsalas alumner runt om i världen

2015-06-03

Under de sista veckorna i april samlades medlemmar av Uppsala universitets olika alumnföreningar över hela världen för att fira valborg. I bland annat Seoul, Beijing, Shanghai, Hong Kong, Addis Abeba och San Francisco anordnades uppskattade alumnträffar.

I Seoul arrangerade Svenska institutet en kombinerad alumn- och pre-departure-träff den 22 april för ett flertal svenska universitet. Ett tjugotal alumner från Uppsala dök upp på mottagningen på Hotel President för att mingla och dela minnen från Uppsala. Även professor Kristina Edström och professor Peter Lindblad samt representanter från Internationella kansliet och Kommunikationsavdelningen deltog från Uppsala universitet.

Det bjöds på utmanande frågesport om universitetet vid firandet i Beijing och Shanghai, som ägde rum den 28 respektive 29 april. I Beijing kom närmare trettio alumner till träffen på restaurangen Xuxian Lou, där även Lisbeth Hansson och Inger Persson från Uppsala universitet deltog. Det lika lyckade firandet i Shanghai kommer snart att följas av ett annat evenemang för alumner, Swedish Academic Collaboration Forum.

Rektor Eva Åkesson avslutade sitt besök i Hong Kong med att delta i festligheterna vid den nyetablerade alumnföreningen i området. Firandet, som föregicks av en vecka full av möten och officiella besök för rektors del, hölls på Club Lusitano i Central. Kvällens gästtalare var Lars Nittve, museidirektör för projektet M+ i Hong Kong samt tidigare direktör för Moderna Museet i Stockholm och grundare av Tate Modern i London.

I Addis Abeba anordnades en speciell alumnmottagning den 28 april hemma hos Sveriges ambassadör till Etiopien, Jan Sadek. Alumnerna underhölls av en låtsasceremoni där ambassadör Sadek iklädde sig rollen av Eva Åkesson och viftade med sin gamla Lundamössa för att sedan sätta på sig den på det traditionella sättet. 34 alumner från Uppsala universitet deltog, med alla fakulteter representerade förutom Utbildningsvetenskaper. Lena Wallensteen som var med och arrangerade träffen fanns även på plats med sin make professor Peter Wallensteen för att representera Uppsala universitet. Flera närvarande alumner ska ha uttryckt intresse för möjligheten att etablera en särskild alumnförening för Etiopien.

Även Nordamerika fick sin beskärda del av festligheterna. I både San Francisco och Minneapolis anordnades lyckade valborgsträffar bland uppsalaalumnerna.