Stöd Uppsala universitet

Första alumnträffen i Singapore

2015-11-04

Den första träffen för uppsalaalumner i Singapore var välbesökt och uppskattad.

I början av november hade Uppsala universitet sin första alumnmottagning i Singapore. Ett 20-tal personer med examen från Uppsala universitet träffades för att mingla och äta middag tillsammans med alumner från Stockholms universitet, KTH, Chalmers, Linköpings universitet och Lunds universitet.

Det var första gången en alumnträff organiserades tillsammans med de sex andra lärosätena och konceptet verkade gå hem hos alumnerna. Totalt sett var det omkring 140 personer som slöt upp till kvällens arrangemang.

– Det är jättekul att få tillfälle att träffa andra som pluggat i Uppsala. Uppsala är en jättefin stad och en plats där man verkligen kan tänka. Jag skulle gärna åka tillbaka någon gång i framtiden, säger Linyan Xue, som pluggat Freds- och konfliktvetenskap i Uppsala mellan 2009 och 2011.

Hon kommer ursprungligen från Kina, men fick ganska snart efter examen jobb vid Asia- Europe Foundation i Singapore.

– Utbildningen i Uppsala har verkligen hjälpt mig. Jag hade hört mycket gott om den innan jag sökte och ryktena visade sig stämma. Det är mycket tack vare min utbildning som jag fick jobb så snabbt.

Det var både svenskar som jobbar i Singapore och internationella studenter som läst en del av eller hela sin utbildning i Uppsala som träffades vid mottagningen.

Peter Den Daas från Holland jobbar som reporter för Dutch Financial Daily i Kina, men hade hört talas om alumnträffen i Singapore och passade på att åka hit för att träffa både alumner och forskare från Uppsala universitet.

– Jag har en dubbel examen i Financial Management och pluggade i Uppsala och i Groningen. Jag hade en väldigt bra tid i Uppsala och det är kul att få komma hit och träffa andra med samma erfarenheter, säger han.
Magnus Lundgren jobbar på DBS Bank i Singapore sedan drygt tio år tillbaka. Han tog examen från fysikerlinjen 1990.

– Jag trivs väldigt bra här i Singapore. Jag brukar säga att det är ”Asia light”. Det mesta fungerar väldigt bra och det är enkelt att leva här.

Middagen avslutades med ett föredrag av Christer Fuglesang under rubriken ”Amazing Space”. Som Sveriges hittills enda astronaut berättade han bland annat om hur det var att förbereda sig inför rymdresorna och hur det kändes att bli uppskjuten i raket:

– Det var skakigt, både fysiskt och psykiskt, men jag var framför allt väldigt lycklig.
Han berättar också om hur vardagslivet kunde se ut ombord på rymdfärjan. När vi väl var uppe i rymden och spände loss våra säkerhetsbälten bara skrattade vi och skuttade runt i viktlösheten. Sedan hade vi jobb att göra.

Sarah Havrén Schütz, alumnkoordinator vid Uppsala universitet, var nöjd med kvällens arrangemang.

– Det här var första gången vi ordnade en alumnträff i Singapore. Det finns ännu ingen Alumni Chapter här med det får vi ta och börja bygga på nu. Alumnerna är ju våra bästa ambassadörer, både när det gäller studentrekrytering och att sprida universitetets goda rykte, säger hon.