Stöd Uppsala universitet

Stipendiat i Hong Kong: ”En fantastisk möjlighet”

2015-11-16

Jesper Karlsson ser fram emot att bygga nätverk både för Uppsala universitet och personligen.

Ett internationellt yrkesliv lockar Jesper Karlsson, ekonomstudent i Uppsala, som är Uppsala universitets nya stipendiat i Hong Kong. I januari går flyttlasset och sedan väntar ett års arbete, bland annat med alumnverksamhet. – Jag ser fram emot att bygga nätverk, säger Jesper Karlsson.

Jesper Karlsson läser fjärde terminen på kandidatprogrammet i ekonomi. Vid sidan av studierna jobbar han extra och lägger mycket tid på föreningen Uppsalaekonomerna, där han är ordförande i idrottsutskottet.

Nu har han utsetts till 2016 års stipendiat i Hong Kong. Stipendiet finansieras av Uppsala universitet och innebär en ettårig tjänst vid Svenska Handelskammaren i Hong Kong.

Varför sökte du stipendiet?

– Det är en fantastisk möjlighet att komma ut i världen och lära känna Asien. Jag ser fram emot att bygga ett nätverk både för Uppsala universitet och för mig personligen. Jag vill gärna jobba internationellt och ser hela Asien som en stor handelsplats.

Rekrytera nya alumner

I mitten av januari åker han till Hong Kong och kommer att vara där i ett år. Han ska jobba 75 procent för Svenska Handelskammaren. Resterande 25 procent ska han ägna åt Uppsala universitets alumnverksamhet i Hong Kong, som drog igång för ett år sedan.

– Jag kommer att satsa mycket på alumnevenemang och att rekrytera nya alumner – helt enkelt ta vid där den nuvarande stipendiaten Anna Reibring slutar, säger Jesper Karlsson.

– Det är viktigt att finnas på plats, att synas och att leta upp nya alumner genom detektivarbete. Jag kan tänka mig att det är lite klurigt, så det är en kul utmaning.

Ett års studier kvar

När han kommer tillbaka till Uppsala i januari 2017 väntar fortsatta studier och sista året på kandidatprogrammet i ekonomi.

Med en internationell karriär i sikte ser Jesper fram emot de nya erfarenheter som väntar.

– Jag har rest runt i Asien och bott i Nya Zeeland, men har aldrig varit i Hong Kong. Det ska bli spännande!