Stöd Uppsala universitet

Stipendiat i New York: ”Jag är en världsmedborgare”

2015-11-16

Gabriella Andersson älskar pulsen i New York. "Där finns en öppenhet bland människor som jag ibland saknar."

Gabriella Andersson, Uppsala universitets nya stipendiat i New York, har en internationell bakgrund. Det är inte första utan tredje gången hon flyttar till andra sidan Atlanten. – Jag ser mig själv som en världsmedborgare, säger hon.

Under gymnasieåren bodde Gabriella Andersson i New York med sin familj och tog ett International Baccalaureate Diploma. Sedan valde hon att läsa ekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg i tre år, med utbytesstudier i Montreal, Kanada. Till Uppsala universitet kom hon för att gå masterutbildningen ”Management in a Global Society”.

Nu återvänder hon till New York tack vare ett stipendium som finansieras av Uppsala universitet och innebär en ettårig tjänst vid Svenska Handelskammaren i New York.

Varför sökte du stipendiet?

–Det är kul att vara med och sätta Sverige på kartan och verka på en internationell arena, för bland annat partnerskap och näringslivssamverkan. Och så älskar jag pulsen i New York, jag vet hur staden fungerar. Där finns en öppenhet bland människor som jag ibland saknar, det är viktigt att knyta nya kontakter, säger Gabriella Andersson.

Hjälpa svenska företag

Hon ser fram emot att börja jobba i januari på Svenska Handelskammaren och hjälpa svenska företag som finns på plats, men också de som vill etablera sig i New York.

– Det handlar om att stärka den svenska exporten. Att få vara där, se hur det fungerar i praktiken och vilka regler som gäller är värdefullt.

Gabriella Andersson ska också arbeta med Uppsala universitets alumnverksamhet i New York, på 25 procent av sin tid.

– Jag ska sprida information om Uppsala universitets alumnnätverk, öka antalet medlemmar men också öka engagemanget bland de medlemmar vi har med olika evenemang. Det ska bli kul! Som person gillar jag att träffa människor och nu blir jag en ambassadör för Uppsala universitet.

Skriva masteruppsatsen

När stipendieåret är slut i januari 2017 återvänder Gabriella Andersson till Uppsala universitet för att skriva sin avslutande masteruppsats.

– Med de lärdomar jag får i New York kan det bli en intressant uppsats, säger hon.

Gabriella Andersson tar emot stipendiet på Lucia Trade Award Gala Dinner den 3 december på Svenska Handelskammaren i New York. Lucia Trade Award delas ut till en person som främjat handeln mellan Sverige och USA och i samband med prisutdelningen uppmärksammas också Uppsala universitets stipendiat.

 ---

Kontakta alumnkontoret

Har du vägarna förbi New York, eller bor du i New York och har en examen från Uppsala universitet? Ta gärna kontakt med stipendiaten vid Uppsala universitets US Alumni Chapter.

E-post: usalumni@uadm.uu.se