Adoptera en skulptur - så gör du

Uppsala universitet har en sällsynt och unik gips­avgjutnings­samling. Större delen av samlingen har sedan länge varit gömd på vindar och i magasin. Omkring 100 statyer är nu i behov av vård. Målet är att återigen kunna presentera samlingen och att den återigen kommer under­visningen till godo och kan visas för alla. Med hjälp av skickliga konser­vatorer kan detta bli verklighet. Men vi behöver hjälp för att återigen kunna visa upp denna dolda skatt.

Hur gör man och vad får man?

Om du vill adoptera en skulptur väljer du ut en skulptur bland dem som vi för tillfället erbjuder för adoption i webb-butiken. Här finns skulpturer från en mängd olika områden.

Fasta belopp

Adoption görs genom olika fastställda belopp. Adoptionslistan ligger i webb-butiken som hanterar adoptioner och betalningar.

Det finns sex nivåer för en skulpturadoption. Bidragen går oavkortat till att bevara samlingarna för framtiden. Du kan göra en stor insats för att bevara kulturarvet:

 • 500:-
  Du får ett adoptionscertifikat i ditt eget eller önskad persons namn som intygar att du adopterat en skulptur. Du får även ditt namn infört i donatorslängden.
 • 1 000:-
  Du får ett adoptionscertifikat samt ett presentkort som gäller för entré för två personer till något av Uppsala universitets museer.
 • 2 000:-
  Du får ett adoptionscertifikat, ett presentkort samt den affisch som exklusivt tagits fram för skulpturprojektet.
 • 5 000:-
  Du får ett adoptionscertifikat, ett presentkort, en affisch samt vid utvalda tillfällen en visning av skulptursamlingen tillsammans med andra givare en visning av verksamheten vid Uppsala universitets konstsamlingar.
 • 10 000:-
  Du får ett adoptionscertifikat, ett presentkort, en affisch, visning av skulptursamlingen samt ett diplom i passepartout med tack från universitetets rektor. En graverad plakett med donators eller någon annans namn hängs på offentlig plats associerad till universitetsmuseerna och skulptursamlingarna.

Adoptera nu

När du adopterar en skulptur stödjer du Uppsala universitet och dess konstsamlingar, men du får också något tillbaka. Adoptionen är en välgörenhetsgest. Det innebär att du inte erhåller någon äganderätt eller nyttjanderätt till objektet. Men som tack för ditt engagemang och ditt stöd får du olika erbjudanden och kommer med på listan över konstsamlingarnas välgörare. Du blir förknippad med skulpturen för evigt.

Du har också möjlighet att adoptera för att hedra någon annan person eller organisation. Det kan till exempel bli en fin gåva i samband med bemärkelsedagar. 

För att erbjuda så många som möjligt att adoptera en skulptur så kommer varje skulptur att kunna adopteras på flera beloppsnivåer. Antalet adoptionsdelar per skulptur är dock begränsat. Om du är intresserad av att ha en absolut exklusivitet i din adoption, kontakta oss för en närmare diskussion.