Jobba som studentambassadör

Studenter på utbildningsmässa

Jobba under studierna

Var universitetets ansikte utåt och inspirera till studier på mässor och gymnasieresor.

Varje läsår söker vi ca 40 studenter som vill arbeta som arvoderade studentambassadörer och rekrytera studenter till Uppsala universitet. Du kommer att ingå i ett härligt gäng med studentambassadörer från universitets alla hörn.

Som studentambassadör är du Uppsala universitets ansikte utåt i mötet med blivande studenter, främst på våra större utbildningsmässor. På ett intresseväckande sätt berättar du om studier och studentliv vid Uppsala universitet och om studier inom ditt eget ämne.

Du pluggar på något av våra program på grundnivå i Uppsala eller Visby och har minst en termins studier bakom dig. Du är utåtriktad och gillar att ta kontakt med människor du inte känner. Social kompetens, flexibilitet och anpassningsförmåga är något som vi värdesätter.

Linda, Masterprogrammet i biologi:

Hur har det varit att jobba som studentambassadör?
- Jätteroligt! Bättre än jag förväntade mig. Det har varit spännande att prata med gymnasieeleverna och höra vad de har för bild/förväntningar på Uppsala.

Var har du varit på uppdrag?
- Saco-mässan (i Älvsjö), Jönköping och Avesta.

Kan du tänka dig att fortsätta som studentambassadör?
- Absolut, så länge jag har möjlighet.

Vad har det gett dig?
- Det har varit en bra erfarenhet att åka ut och representera Uppsala. Förutom att jag träffat många roliga människor så är det en chans att öva på att hålla presentationer för större och mindre grupper, och även att bemöta människor på ett bra sätt. Det har varit roligt helt enkelt.

Hur har du upplevt gymnasieeleverna? Intresserade?
- Olika. På Saco-mässan var de generellt intresserade, men det var väldigt blandat. Vissa var väldigt pålästa och hade väldigt specifika frågor, andra kunde inget alls och var en aning förvirrade. I Jönköping var det så där, nästan inga frågor om specifika utbildningar (jag tror jag fick en fråga om en utbildning inom teknik och naturvetenskap). Istället var det frågor om hur Uppsala är som studentstad, de verkade inte ha så bra koll på Uppsala överhuvud taget. I Avesta var det väl också så där.

Annan kommentar?
- Det har varit kul! Bra jobbat. Skulle inte vara fel med fler mässor, speciellt på orter geografisk längre bort från Uppsala för att eleverna ska få bättre koll på oss.

Studentambassadör Linda

Alexander, Ämneslärarprogrammet:

Studentambassadör Alexander

Hur har det varit att jobba som studentambassadör?
- Roligt, utvecklande och givande.

Var har du varit på uppdrag?
- Saco-mässan, Universitetsdagen och i Avesta.

Kan du tänka dig att fortsätta som studentambassadör?
- Mer än gärna.

Vad har det gett dig?
- Större insikt i hur universitetet fungerar, hur andra program ser ut, möjligheter jag själv som student har av att plugga på Uppsala.

Hur har du upplevt gymnasieeleverna? Intresserade?
- På Saco-mässan var de fruktansvärt intresserade. Universitetsdagen på Blåsenhus var det vissa som återkopplade till Saco och de gillade presentationen i Avesta.

Annan kommentar?
- Projektledaren för mässorna är grym! Fortsätt kämpa.