Träffa Uppsala universitet på mässa för ung företagsamhet

11 mars 2015

Ungas företagande uppmärksammas på Fyrishov den 12 mars. Över 500 gymnasieelever från länet tävlar då med sina egna företag. Uppsala universitet finns med i juryn för tävlingen.

- Det är viktigt att vi finns och syns i de här sammanhangen. Entreprenörskap är något som uppmuntras inom hela universitetet, säger Pernilla Björk, kommunikationsdirektör för Uppsala universitet.

Våga vara egen
Ung Företagssamhet (UF) är en ideell förening som engagerat nära 25 000 gymnasieelever att starta och driva företag utifrån sina egna idéer. I morgon avgörs det regionala mästerskapet i ung företagsamhet på mässan Våga vara egen på Fyrishov. Uppsala universitet ställer ut på mässan och är med i juryn för Årets UF-lärare och Årets UF-skola. Pernilla Björk kommer att dela ut dessa priser.

- Jag kan inte avslöja någon av vinnarna. Det enda jag kan säga är att det var jättesvårt att välja. Det pågår så mycket spännande ute på skolorna och det finns så många inspirerande, engagerade lärare som gör ett fantastiskt jobb.

Över 1 000 besökare
De som vinner de regionala tävlingarna får tävla i SM i Ung Företagsamhet. 

En av vinnarna från förra året är Erik Alenrud. Tillsammans med fyra klasskamrater från Östra real i Stockholm skapade han företaget Grades of Glory och vann kategorin Årets UF-företag och knep senare tredjeplatsen under EM. Affärsidén var att erbjuda läxhjälp till idrottsföreningar. Nu är Erik Alenrud ekonomistudent vid Uppsala universitet och driver företaget Studiecoachen.

- Att vinna Årets UF-företag har betytt många saker. Jag har lärt mig mycket om det praktiska, som att stå på scen och ställa ut på mässor. Man lär sig, på ett trevligt sätt, att driva ett företag och hur man ska ta emot olika typer av kunder.

1 000 gymnasieelever
Erik Alenrud är även med i jurygruppen som utser Årets UF-företag. Våga vara egen pågår 12 mars, klockan 14:00-19:00. Totalt förväntas omkring 1 000 gymnasieelever besöka mässan.