Fira Sista april i Uppsala

2015-04-24

Vi ses klockan 15 i Carolinabacken på Sista april!

Nu räknar vi ned – igen. Sista april är årets största studenthögtid i Uppsala. Dagen är fylld av traditionella aktiviteter som känns igen från år till år. Här är en guide till årets måsten på Valborg – och några nyheter för i år!

Forsränningen

Forsränningen, som startades av uppsalateknologerna vid mitten av 1970-talet, fyller 40 år i år! Som vanligt kommer en mängd fantasifulla farkoster att glida ned längs Fyrisån. I startfältet finns till och med de som startade traditionen.

Fotoskärmar

Från och med i dag finns det fotoskärmar med motiv från äldre tiders Sista april-firande uppställda framför universitetsbiblioteket Carolina Rediviva. Kom förbi och ta ett kort och bli en del av ett tidlöst vårfirande! Tagga #sistaaprilUU
#grundkurs1A.

Mösspåtagning

Ta med studentmössan och samlas med tiotusentals andra i Carolinabacken prick klockan 15 på Sista april. Tillsammans hälsar studenter, andra Uppsalabor och besökare våren välkommen när Uppsala universitets rektor Eva Åkesson viftar med mössan och ett hav av Sista april-firare i Carolinabacken vinkar tillbaka.

Sista april-pins

Sista april-pins delas ut för femte året i rad nedanför Carolina Redivivas balkong strax före Mösspåtagningen, kl. 14:45-14:59. Först till kvarn!

Jubileumspins

Har du samlat alla pins mellan år 2011-2015? Då har du möjlighet att få årets speciella jubileumspin. Den delas ut vid Universitetshuset kl. 15:15-16:15 på Sista april och i Uppsala universitets reception på S:t Olofsgatan 10 B mellan den 4 och den 8 maj. För att få en jubileumspin måste samtliga föregående fem Sista april-pins visas upp.

Tävla om att få uppleva en klassisk Sista april 2016

Om du samlat alla fem Sista april-pins mellan 2011 och 2015 och hämtat ut årets jubileumspin har du chansen att uppleva en klassisk Sista april 2016 tillsammans med en gäst! Om du vinner får du och din gäst delta både i en klassisk sillunch och Allmänna sångens vårbal på Uppsala slott. Motivera med max 200 ord varför du och din gäst ska få möjlighet att uppleva en klassisk Sista april 2016. Läs mer om tävlingen.

Varannan Vatten
Under Sista april i år delas 62 400 vattenflaskor ut till stadens vårfirare, bland annat vid Mösspåtagningen i Carolinabacken. Varannan vatten är ett samarbete mellan Uppsala universitet, Kuratorskonventet, Uppsala kommun, Länsförsäkringar och Menigo.

Grundkurs1A
Fattar du inte grejen med Sista april? Gå Uppsalastudentens Mikael Tornvings Grundkurs1A i Sista april-firande.

Hela programmet för Sista april