Student

Flyt på Fyrisån för Uppsala universitet

2015-06-01

Vicerektor Stellan Sandler, universitetsdirektör Katarina Bjelke, rektor Eva Åkesson och vicerektor Johan Tysk var nöjda efter att ha vunnit över SLU:s ledning i årets upplaga av Akademiska rodden.

Uppsala universitet tog hem storseger i årets upplaga av den Akademiska rodden på Fyrisån i Uppsala den 30 maj.

Heder och ära står på spel när studenter och anställda vid Uppsala universitet och SLU – Sveriges lantbruksuniversitet – tävlar om vem som tar sig den 300 meter långa sträckan mellan Haglundsbro och S:t Olofsbron på Fyrisån på snabbast tid. Tävlingen är öppen för studenter och anställda vid Uppsala universitet och SLU och avgörs i två klasser; en för studenter och en för anställda. Akademiska rodden arrangeras varje år av Akademiska Hus tillsammans med Uppsala universitet, Sveriges lantbruksuniversitet och Uppsala Akademiska Roddarsällskap, UARS.

Akademiska rodden firar i år 10-årsjubileum och hela 42 lag ställde upp i tävlingen, varav 29 lag från Uppsala universitet. För första gången deltog också Uppsala universitets ledning med en besättning bestående av rektor Eva Åkesson, universitetsdirektör Katarina Bjelke och vicerektorerna Johan Tysk och Stellan Sandler för att jubileumstävla mot SLU:s ledning. Laget hade förberett sig med en gemensam träning tillsammans med Uppsala Akademiska Roddarsällskap och var laddade inför startskottet.

– Vi har tränat hårt och kört mental träning med många möten för att förbereda oss. Sedan hade vi ju promotionen dagen innan som en uppladdning inför tävlingen, berättar Katarina Bjelke med ett skratt.

Uppsala universitet vann stort i årets roddarkamp. Uppsala universitet vann i både studentklassen och i klassen för anställda. Uppsala universitet tog hem 6 medaljer av 7 möjliga. Det blev guld, silver och brons i studentklassen och silver och brons i klassen för anställda.

Och hur gick det då i ledningskampen? Jo, Uppsala universitet tog en stabil ledning över SLU redan från start – en ledning som man sedan höll hela vägen över mållinjen. Uppsala universitets ledningslag med rektor Eva Åkesson i spetsen tog hem guldet i jubileumstävlingen och Sveriges lantbruksuniversitets ledningslag bärgade förtjänstfullt hem silvermedaljen.