Årets Uppsalastudent: Allen Ali Mohammadi

2016-11-01

Allen Ali Mohammadi

Allen Ali Mohammadi vill hjälpa människor. Han vill rädda liv. Han har redan fått EU-stipendium för sin elektroniska apparat som ska kunna avslöja tidiga tecken på hjärtsjukdom. Att han blir Årets Uppsalastudent hoppas han ska hjälpa honom mot målet att se den i produktion.

– Jag grät när Anders Wall ringde. Tårarna rann längs kinderna. Jag har i flera år visualiserat hur jag träffar Anders Wall, men att det skulle ske så här snart trodde jag inte.

Årets Uppsalastudent Allen Ali Mohammadi är 27 år och en riktig entreprenör. Han var 12 år och bodde i Iran när han startade sitt första företag. När många kompisar gick omkring och beklagade sig över att de tyckte att matematik var svårt, tänkte Allen och hans bror, Max Mohammadhassan,  att det där måste gå att lösa. De skapade ett dataspel som på ett roligt sätt lärde ut matematik. Spelet blev en succé. Två år senare sålde de sitt företag med god vinst.

– Det var bra. De pengarna använde jag bland annat till att lära mig engelska som är själva förutsättningen för att jag är här idag, säger han.

Någonstans långt bak finns en civilingenjörsexamen, men det är passionen för att lösa andra människors problem som driver honom framåt. Allt annat känns oviktigt. Samtidigt som han läser det tvååriga masterprogrammet i energiteknik på Uppsala universitet arbetar han med sin uppfinning Heartstrings, en produkt som ska kunna göra det möjligt att hitta hjärtsjukdom på ett tidigt stadium när de kanske går att förhindra. Idén kom upp när Allens mormor avled av en hjärtattack, 63 år gammal.

– Det blev en chock och en sorg som drabbade hela familjen under lång tid. Det kom plötsligt och vi funderade mycket på om vi kunde ha förutse hjärtattacken. Då började jag och min bror av ren nyfikenhet att kartlägga vilka tecken som finns i kroppen, innan hjärtattacken inträffar. Hur kan någon dö utan någon förvarning?

Tillsammans började bröderna att arbeta på att ta fram ett hjälpmedel och idag har de kommit en bra bit på väg. Heartstrings ska fungera så att bara genom att hålla den mot kroppen framför hjärtat läser den av och lägger ihop de tydliga tecken på en hjärtinfarkt som kan finnas i kroppen, till exempel EKG, blodtryck, syremättnad och kroppstemperatur. Allen jämför med en blodsockermätare som diabetiker har, eller kanske med en vanlig termometer. Genom att lägga ihop de olika resultaten ska patienten kunna få ett bra svar på hur risken för att drabbas av en hjärtattack ser ut.

Heartstrings har redan testats på 500 patienter, och Allen Ali Mohammadi har fått ett EU-stipendium för unga företagare för att kunna vidareutveckla den.

– Med Heartstrings tillverkar vi inte bara ännu en ny produkt. Vi tillverkar en möjlighet att rädda liv.

Det är två år sedan han kom till Sverige och till Uppsala som masterstudent. Han är imponerad och tagen av hur Sveriges system för studenter fungerar - ”utbildningskultur” som han säger. Han har känt sig väl omhändertagen av alla inom universitetet och på institutionen.

– Jag känner hela tiden hur både professorer och administratörer alltid finns vid min sida, hur de verkligen vill att jag som student har det bra. Jag är så oändligt tacksam. Vi kommer att stanna i Sverige och fortsätta utveckla vår idé här. Vi har fått så mycket i det här landet, från universitetet och hela samhället. Nu är det dags för oss att ge någonting tillbaka.

Elin Bäckström

Årets Uppsalastudent:
Utmärkelsen Årets Uppsalastudent delas ut av Anders Walls stiftelse. Studenten som utses ska utmärkt sig för goda, kreativa insatser vid Uppsala universitet, deltagit i kår och/eller nationsliv, eller gjort särskilda insatser till stöd för andra studenter, alternativt utvecklat entreprenörskap med anknytning till universitetets utbildnings- eller övriga verksamhet.

Motiveringen lyder:
”Allen Ali Mohammadi är 27 år gammal och läser masterprogrammet i energiteknik. Allen är en visionär, en entreprenör och en uppfinnare som inspirerar andra studenter. Han startade sitt första företag redan vid 12 års ålder. Vid sidan av goda studieresultat vid Uppsala universitet har han utvecklat ett prisbelönt verktyg för tidig diagnos av hjärtsjukdomar, Heartstrings. Det integrerar data från blodtester, demografi och elektrokardiogram (EKG) och matchar dem mot statistiska jämförelser av de symptom som karaktäriserar sjukdomstillståndet. Verktyget, som testats och validerats med 500 patienter, kan innebära tid- och resursbesparingar för läkare, sjukhus, vårdföretag, försäkringsbolag och andra relaterade samhällsaktörer. Allen är en god ambassadör för Uppsala universitet och Sverige, och har fått flera nationella och internationella utmärkelser. Han är en eldsjäl som förändrar samhället med sin ambition och innovationsförmåga.”