Daniel Hartman är ny stipendiat i Hongkong

2017-01-24

Sedan 2015 har Uppsala universitet finansierat ett stipendium knutet till en ettårig praktiktjänst vid Svenska handelskammaren i Hongkong. Daniel Hartman är den tredje stipendiaten i Hongkong och är redan igång med sitt arbete där.

Porträtt på Daniel Hartman
Daniel Hartman.

Daniel Hartman har precis tagit sin kandidatexamen i ekonomi vid Uppsala universitet och landade i Hongkong den 9 januari.

– Det känns bra. Jag har varit väldigt förväntansfull. Det verkar vara ett kul jobb och jag ser fram emot att få träffa väldigt mycket människor, säger Daniel Hartman över telefon.

Praktiktjänsten som han tar över efter Jesper Karlsson innebär 75 procents arbete för handelskammaren och 25 procents arbete med Uppsala universitets alumnkapitel i Hongkong.

På vilket sätt ska du hjälpa Uppsalas alumner och alumnverksamhet?
– Det grundläggande syftet med att ha oss ute är att utveckla den befintliga alumnverksamheten. Att bygga fungerande kontaktnät. Det ska finnas en igenkänningsfaktor kring Uppsala universitet. Målet är att det ska bli en självklar community för dem som har studerat vid universitetet. Nyckeln där tror jag är att sträva efter bredd i de evenemang man arrangerar och verkligen lyssna på vad alumnerna vill ha.

Varför sökte du stipendiet?
– Jag har nog alltid varit väldigt intresserad av Kina, eller den här delen av Asien. Och det kommer nog delvis från att min farfar bott och jobbat här. Jag har länge tittat på liknande uppdrag runtom i världen, men jag har inte velat ta en paus från mina studier tidigare. Nu när jag närmade mig min examen kändes det som en självklarhet att jag skulle söka.

Daniel berättar att han ser fram emot att uppleva Hongkong-kulturen mer ingående än vad man gör om man bara är där på semester.

– Majoriteten av alla stora bolag i världen finns här och har sina stora regional kontor här. Det är en häftig metropol. Det är ju egentligen en ganska liten stad där det finns gigantiska affärsmöjligheter.

Daniels huvudsakliga ansvar på handelskammaren är att vara ”Young Professionals Coordinator”.

– Jag har hand om den medlemskategorin som är under 35 och det handlar helt enkelt om att arrangera evenemang med värde för just den medlemsgruppen. Just nu är det fokus på att lägga planen för året. Vilka sammankomster ska vi ha? Ska det vara sociala aktiviteter eller mer inspirerande träffar med fokus på karriär?

Har du några planer för framtiden, efter stipendiet?
– Ja nu är jag här ett år och ska ge det allt, och sen får vi se. Jag står i valet och kvalet om jag ska läsa vidare till en master eller om jag ska söka jobb. Förhoppningsvis får jag någon bra kontakt här tills jag ska hem sen igen.