Student

Ansökningsprocessen till värduniversitetet

Den här informationen vänder sig till dig som har blivit erbjuden en utbytesplats vid något av de universitetsövergripande partneruniversiteten. Efter att du tackat ja till din utbytesplats ska en ansökan till ditt värduniversitetet göras. 

Vad händer efter att jag tackat ja till min utbytesplats?

1. Efter att du tackat jag till din utbytesplats, kommer din internationella koordinator nominera dig till värduniversitetet och kontakta dig med specifik information om hur man söker till just ditt universitet.  

2. Du ser över dina kursval igen, fungerar de kursval du gjorde i din ansökan till internationella kansliet? Ta kontakt med din studievägledare vid institutionen om du planerar att tillgodoräkna dig dina studier inom din utbildning för att se vilka kurser du kan läsa. Åker du inom Erasmus eller Nordplus ska ett Learning Agreement upprättas enligt kommande instruktioner.

3. Du fyller i värduniversitetets ansökan och lämnar in den i god tid innan sista ansökningsdag. Värduniversiteten har olika ansökningsprocesser: antingen lämnar du in din ifyllda ansökan till din internationella koordinator som skickar in den till partneruniversitetet, eller så ansöker du online helt själv.

4. Efter att värduniversitetet har mottagit och behandlat din ansökan får du besked. I vissa fall kommer antagningsbeskedet digitalt direkt till dig och i de fall när det skickas till internationella kansliet så kontaktar vi dig. Observera att handläggningstiden för ansökningar varierar kraftigt mellan värduniversiteten. Det kan därför dröja innan du får ditt antagningsbesked. Observera också att det alltid är värduniversitetet som beslutar om du blir antagen eller inte.

5. Efter att du har mottagit ditt antagningsbesked sker din kontakt direkt med värduniversitetet. Det är därför viktigt att du följer de instruktioner som du får från värduniversitetet i samband med antagningsbeskedet och tar kontakt med dem om det är något du inte förstår. 

6. Åker du ut på ett utbyte som erbjuder stipendium (Erasmus, Nordplus, Jasso stipendium till Japan, International Credit Mobility eller liknande) så ska du ansöka om stipendium. Din internationella koordinator kommer att skicka mer information till dig. 

7. Gå på internationella kansliets pre-departure möte för att träffa andra utresande studenter och få mer praktisk information om ditt utbyte.  

8. När ditt antagningsbesked har kommit är det dags att söka visum, boende mm. Läs vår checklista innan avresa för mer tips.