Universitetsdagen

Är du nyfiken på hur det är att vara student på Uppsala universitet? Under Universitetsdagen har du möjlighet att lära känna universitetet. Dagen börjar i Universitetshuset och avslutas på campus. Universitetsdagen 2019 äger rum den 22 mars.

Besöksdagen börjar med ett program i universitetsaulan med föreläsningar, studentambassadörers berättelser, underhållning och mycket mer. Därefter har du chansen att tala med studievägledare, lärare och studenter från de flesta av våra utbildningar. Slutligen finns det möjlighet att besöka ett par av våra campus och titta närmare på de lokaler du kanske ska tillbringa din studietid i. 

Gymnasieelever i årskurs 3, och andra intresserade, inbjuds att besöka Uppsala universitet. Besöksdagen börjar med ett program i universitetets aula, och en mässa där du kan träffa studievägledare och studenter. Därefter har du möjlighet att besöka ett campus och uppleva våra studiemiljöer.

Du kan anmäla dig till det campus du vill besöka under dagen, utifrån den utbildning som främst intresserar dig. 

Varmt välkommen till Universitetsdagen den 22 mars! Sista anmälningsdag var den 7 mars. 

Förmiddag i Universitetshuset

Biskopsgatan 3, 753 10 Uppsala

Välkommen till Uppsala universitet!

10.00–11.30 Program i universitetsaulan
Våra studenter leder dig genom ett program fyllt med bland annat underhållning, prova-på-föreläsning, och information om studentlivet i Uppsala.

Carolina Wählby - Kan AI ersätta en läkare?
Carolina Wählby är professor vid Institutionen för Informationsteknologi vid Uppsala universitet. Hon utvecklar matematiska metoder för digital bildanalys, med fokus på mikroskopibilder och frågeställningar kopplade till medicin och läkemedelsutveckling. Artificiell Intelligens, AI, har fått stor uppmärksamhet det senaste året. Färsk forskning visar att verktygen kan komma att få en allt större roll inom medicinsk diagnostik, och just bedömning av till exempel digitaliserade vävnadsprover.

Mathias Hallberg: Minnesförbättrande läkemedel – är det möjligt?
Mathias Hallberg är professor i molekylär beroendeforskning vid Uppsala universitet. Han studerar olika drogers effekt på centrala nervsystemet, speciellt de regioner som är viktiga för kognitiva funktioner. Forskningen fokuserar även på läkemedelsutvecklingsprojekt där målet är framtagning av nya kognitionsförstärkare avsedda för att i ett längre perspektiv möjligtvis kunna reversera droginducerade skador, såsom kognitiv nedsättning.

Jenny Beckman: Vem är det som forskar? Om historia, samarbete och amatörer
Jenny Beckman är universitetslektor i idé- och lärdomshistoria. Hon intresserar sig för hur kunskap blir till och hur den rör sig i samhället, och forskar och undervisar bland annat om utbildning och miljöfrågornas historia. Hon talar gärna med humanister om naturvetenskap och naturvetare om humanistiska perspektiv.

Emma Lundgren: Att välja
Emma Lundgren jobbar som studie- och karriärvägledare på Uppsala universitet. Hon berättar om hur man kan tänka när man ska välja utbildning.

11.30–12.30 Mässa           
Prata med representanter och studenter från olika utbildningar och ämnen. På plats finns också studievägledare.

12.30–13.00 Mot campus!         
Du som har föranmält dig till campusbesök på Juridicum, Ångström eller BMC.  Avfärd mot campus sker med buss eller gemensam promenad. Följ studenterna med röda skyltar så kommer du till rätt campus.

13.00-15.00 Campusbesök
Väljer du att besöka ett campus får du också en lite lättare lunchpåse med vegansk wrap, dricka och ett äpple. Observera att du måste anmäla dig för att få lunchpåsen. Vid anmälan ska du ha fått en bekräftelse. 

15.00 Återfärd till Universitetshuset 
 

Om universitetets tre olika campus:

BMC, Biomedicinskt centrum
250 platser
På BMC utbildar vi apotekare, biomedicinare, biomedicinsk analytiker, dietister, fysioterapeuter, kostvetare, logopeder, läkare, receptarier, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor. Under ditt besök blir du omhändertagen av våra studenter som visar och berättar hur det är att plugga på BMC. Du får se vardagen, men också något lite mer kittlande som till exempel vårt häftiga visualiseringsbord där röntgenbilder i färg blir tredimensionella, som om de vore på riktigt. Dessutom får du möjlighet att ställa frågor om dina framtida studier till våra studievägledare. På BMC studerar du medicin, farmaci och kostvetenskap.

Juridicum (OBS! FULLT!)
60 platser
Juridiska fakulteten är den äldsta i Norden och håller till mitt i Uppsala. Som namnet säger, håller Juristprogrammet och det nystartade Lantmäteriprogrammet till här. Kom och besök oss och var med på prov-föreläsningen klockan 13.00-14.00. Under besöket får du en guidad rundvandring i biblioteket, föreläsningssalar och får möta pluggande studenter här och var. Ta även chansen att ställa alla frågor du har om hur det är att plugga juridik.
Juridicum ligger på gångavstånd från Universitetshuset. Vi möts utanför och går dit tillsammans.  

Ångströmlaboratoriet
220 platser
Se rymden i VR, besök ett renrum eller se hur legoprogrammering fungerar. Det och mycket mer kan du få vid besöket hos oss. Tillsammans med våra studentguider ger vi dig chansen att komma in i vår spännande värld på Ångströmlaboratoriet. Vi bjuder också på fika med en studievägledare där du får chansen att ställa frågor om dina framtida studier. Ångströmlaboratoriet är ett av de campusområden som ingenjörer och naturvetare studerar på.

I videoklippet nedan kan du se delar av Universitetsdagen 2018. 

  • Uppsalastudent berättar.
  • Prova på-föreläsning.
  • Mässa på campus.

Kontakta oss

Har du frågor och vill veta mer om Universitetsdagen är du välkommen att kontakta oss på universitetsdagen@uu.se.

Har du frågor om studier och studentliv vid Uppsala universitet kan du vända dig till studentservicen som finns centralt på universitetet.

Vi som anordnar Universitetsdagen arbetar vid enheten för studentrekrytering på kommunikationsavdelningen.