Johanna, Philip, Fredrik och Lene kombinerar studier och idrott

Johanna Öberg, Philip Ejenstam, Fredrik Johnsson och Lene Lykke-Olesen är några av Uppsala universitets elitidrottande studenter. Läs om hur de kombinerar idrotten med studierna i Uppsala.

Är du elitidrottare och vill kombinera idrotten med studier vid Uppsala universitet? Läs om Uppsala universitets stöd och vägledning till dig som elitidrottande student.

Johanna

Namn: Johanna Öberg
Klubb: OK Linné
Studerar: Civilingenjörsprogrammet i molekylär bioteknik

Johanna Öberg tillhör elitlöparna i OK Linné, Uppsalaklubben som är Sveriges största orienteringsklubb sett till medlemsantalet. Hon har fullplanerade dagar med träning och skola, men trivs med att kombinera elitidrott och studier.

Med så mycket schemalagd tid inom både studierna och idrotten är det väldigt viktigt att kontinuerligt planera in tid för att plugga.

- Gör en bra planering varje vecka över träning och skola, med inlämningar och deadlines, tipsar Johanna.

Vissa delar av året är Johanna på utlandsläger och därför borta en del från skolan. Det kan hända att hon missar ett obligatoriskt moment som till exempel en laboration, men det går oftast att ta igen vid senare tillfälle, eller helt enkelt göra det nästa gång kursen går. De större tävlingarna, som VM/student-VM och O-Ringen, ligger på sommaren och krockar därför inte med studierna. 

- Mitt idrottande gynnar absolut studierna, det gör att jag är skärpt och orkar plugga effektivt när jag är i skolan. Dessutom, att springa tävlingar gör att jag blir bättre på att prestera under press, vilket hjälper mig när jag ska skriva tentor. 

Philip

Namn: Philip Ejenstam
Klubb: Uppsala Basket
Studerar: Civilingenjörsprogrammet inom System i Teknik och Samhälle, STS, med inriktning mot IT.

Philip Ejenstam spelar i Uppsala Basket och kombinerar det med studier till civilingenjör. Han tycker att han har hittat balansen mellan idrotten, skolan och det sociala och försöker ”fira varje vinst” för att inte låta någon av delarna ta överhanden över de andra.

Studierna och idrotten kompletterar varandra för Philip. Det är många matcher, träningar, tentor och inlämningar men belöningen innebär att man blir bra på att planera och lär känna sig själv mycket bättre, anser han.

Att lära känna sig själv och hur man planerar och använder sin tid är alltså något som hjälper honom med såväl studierna som träningen. Philip har tre huvudlinjer i vardagen; idrotten, skolan och det sociala, som han balanserar, vilket i sin tur också skapar en stabilitet i livet. 

- Studierna och idrotten har den effekten att de stöttar varandra. Har man en bra dag i den ena är det lättare att ta det vidare till den andra och även om man har en tyngre dag i den ena så kan det sporra en att göra bättre på den andra. Man har även igen det i allt övrigt i vardagen, i och med den energi det ger.

Att prioritera det som är viktigt är A och O. Man kan pressa sig för att få in så mycket som möjligt, men självklart kan man inte göra hur mycket som helst.

- Gör man det man tycker om är det lättare att motivera sig, men man får komma ihåg att planera in tid för att ta hand om sig själv så att man inte går sönder. 

Fredrik

Namn: Fredrik Johnsson
Klubb: Norrbacka HIF
Studerar: Språkvetarprogrammet

Fredrik Johnsson spelar rullstolsrugby i Norrbacka HIF och har nyligen tagit en plats i landslaget. Kombinationen elitidrott och studier är något som han tycker innebär många fördelar.

Att idrottandet på olika sätt kan gynna studierna, och tvärtom, är något Fredrik instämmer i. Han gillar variationen det innebär att ha olika saker att fokusera på.

- Det ger mig mer ork och motivation att hålla på med både studier och träning. Den ena aktiviteten fungerar som en sorts avkoppling från den andra.

Fredrik bestämmer oftast själv när han kan planera in studierna, så det brukar gå bra att få ihop dem med träningen även om det kräver en del planering och tidvis kan vara en utmaning. Det kan till exempel handla om att ordna med riksfärdtjänst för att transportera rugbyrullstolen och övriga hjälpmedel till träningar och tävlingar. 

- Det viktigaste är att planera och ha framförhållning så gott det går. Om jag ska göra en längre resa brukar jag ha med något som jag kan läsa eller jobba på under resan. 

Lene

Namn: Lene Lykke-Olesen
Klubb: Uppsala Rugby FC
Studerar: Ämneslärarprogrammet med inriktning mot gymnasieskolan.

Lene Lykke-Olesen, Uppsala Rugby FC, är aktiv spelare både i klubben och i det svenska landslaget. Hon siktar mot nästa OS samtidigt som hon studerar till gymnasielärare och det är tidvis en stor utmaning att planera så att allt detta ska gå ihop.

Att kombinera heltidsstudier med elitidrott har hittills gått bra för Lene. I perioder kan det dock vara väldigt tufft att få det att gå ihop, både schemamässigt med skola och träning samt även ekonomiskt. Dessutom, att ha för stora krav på sig själv kan i längden leda till en negativ utveckling, så det är viktigt att planera realistiskt.

- Många av oss som kombinerar elitidrott och studier lägger mycket tid och pengar på vår idrott i kombination med att vi samtidigt vill prestera bra i studierna. Det är få förunnat att kunna leva på sin idrott på hög nivå, men elitidrott är väldigt krävande och du måste samtidigt vara snäll mot dig själv.

Studier möjliggör oftast en flexibel planering som ibland kan hjälpa till att förverkliga drömmen om att kunna leva på sin idrott. Att idrotta och träna i allmänhet mår också de allra flesta bra av. Men elitsatsningar innebär som sagt ofta mycket hårt arbete.

- Du måste prioritera bort onödiga saker och istället lägga fokus på rätt saker när det gäller både skola och träning. En får till exempel ut mer av studierna om en sover bättre och tar hand om sin kropp.

Även när det gäller det omvända har studierna till lärare hjälpt Lene i hennes idrottande.

- Kunskaper i till exempel gruppdynamik och konflikthantering är praktiska kompetenser jag kan bidra med till de lag jag spelar i.