Utbildning

Moa, Oliver, Sofia och Victor kombinerar studier och idrott

Moa Mattson, Oliver Jonsson, Sofia Mossberg och Victor Andersson är några av Uppsala universitets elitidrottande studenter. Läs om hur de kombinerar idrotten med studierna i Uppsala.

Är du elitidrottare och vill kombinera idrotten med studier vid Uppsala universitet? Läs om Uppsala universitets stöd och vägledning till dig som elitidrottande student.

Moa

Namn: Moa Mattsson
Klubb: IK Uppsala fotboll
Studerar: Civilingenjörsprogrammet i system i teknik och samhälle

Moa Mattsson spelar med IK Uppsala Fotboll i Elitettan, Sveriges näst högsta serie i fotboll för damer. Hon har träning 1,5 timme varje vardag, med match på helgen och bortamatcher över hela landet. 

Planering är viktig för att schemat ska gå ihop. Det blir långa dagar eftersom civilingenjörsstudierna innebär mycket schemalagd tid. Ofta åker hon hemifrån tidigt på morgonen och kommer inte hem förrän efter åtta på kvällen.

Hon tycker att det oftast är det skönt att ha två olika saker att fokusera på, både studier och träning.

- Jag är glad att kunna kombinera studier med elitfotboll och att klara av utbildningen på de fem år den innebär. Även om det är mycket tid och hårt jobb som krävs för att få det att gå ihop ger både fotbollen och studierna mig mycket glädje. Det är skönt att kunna släppa fotbollen och tänka på något annat när jag kommer till skolan och vice versa med studierna när jag kommer till träningen.

Att kombinationen fotboll och civilingenjörsstudier passar Moa bra är också en motiverande faktor.

- Förmågan att analysera tränar jag både i skolan och på planen. Annars är inte studierna och fotbollen så lika, det är kanske just det som gör att det går att kombinera.

Oliver

Namn: Oliver Jonsson
Klubb: Uppsala Basket
Studerar: Masterprogram i företagande och ledning

Oliver Jonsson spelar i Uppsala Basket på elitnivå, samtidigt som han gör sin masterexamen i företagsekonomi. Det innebär intensiva dagar och en hel del trixande med schemat, eftersom han tränar två gånger per dag, morgon och kväll. Dessutom tar matchperioderna mycket tid.

- Det blir ju inte det vanliga studentlivet, det här är det jag hinner med. Men det är också de två mest fantastiska saker jag vet, så det har varit en superrolig studietid. Det är roligt att visa att det faktiskt går.

Och trots att det är tufft att få ihop schemat tycker Oliver att studierna och idrottandet har kompletterat varandra bra.

- Det är skönt att vara aktiv både fysiskt och kognitivt. Jag tror att jag blivit en bättre student av att idrotta och en bättre idrottare av att studera.

Sofia

Namn: Sofia Mossberg
Klubb: Falu IK
Studerar: Juristprogrammet

Sofia Mossberg tränar friidrott för Falu IK samtidigt som hon studerar juridik. Hon tränar sex dagar i veckan, men tack vare att hon kan lägga upp sin träning relativt fritt fungerar kombinationen studier och träning.

- Bara man har en plan innan fungerar det bra, jag pluggar på dagarna och tränar kvällstid.

Även om det är lite tuffare vissa perioder, med resor och tävlingar i kombination med studier, uppväger fördelarna.

- Jag har aldrig varit så motiverad att träna som nu när jag pluggar så mycket, jag längtar verkligen till träningen. Jag får energi av det här upplägget, att det finns en tidsgräns.

Victor

Namn: Victor Andersson
Klubb: Storvreta IBK
Studerar: Grundskollärarprogrammet åk 4–6

Victor Andersson spelar innebandy på elitnivå för Storvreta IBK och läser samtidigt till grundskollärare. Det innebär mycket träning varje dag och dessutom matcher på helgerna.

Trots att det är intensivt ser han bara fördelar med att satsa på idrotten samtidigt som han studerar.

- Studierna har en flexibilitet som passar bra i kombination med elitidrottande. Jag disponerar ju mycket över min egen tid och kan ta eget ansvar.

Victor inspireras av att han kan ta med sig många erfarenheter kring bland annat ledarskap från idrotten in i sina studier.

- Jag har alltid varit mån om att tänka över vad jag ska göra efter att idrottskarriären är över. Nu kan jag verkligen fokusera på elitidrottandet, men har möjlighet att efteråt göra en annan karriär inom något jag tycker är utvecklande.