Energieffektivisering i byggnader - teknik och system

10 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 1TE035

Kod
1TE035
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Teknik A1N
Betygsskala
Med beröm godkänd, icke utan beröm godkänd, godkänd, underkänd
Fastställd av
Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2 februari 2024
Ansvarig institution
Institutionen för samhällsbyggnad och industriell teknik

Behörighetskrav

120 hp inom teknik/naturvetenskap. Teknisk termodynamik. Genomgången kurs Reglerteknik I varav 1 hp ska vara avklarad. Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.)

Mål

Efter godkänd kurs ska studenten kunna

  • beräkna energianvändningen för uppvärmning och komfortkylning i byggnader,
  • redogöra för samhällets regelverk och EU-direktiv som påverkar energianvändning och energibesparing i bebyggelsen, samt diskutera regelverket som berör energihushållning i byggnader,
  • diskutera energieffektiviseringspotentialen hos befintligt byggnadsbestånd,
  • utvärdera energieffektiva fönster utgående ifrån optiska egenskaper,
  • tillämpa varaktighetsdiagram för att utvärdera byggnadens energianvändning med hänsyn till klimat och internvärme,
  • diskutera samverkan mellan energianvändning, inomhusklimat och användarens beteende,
  • tillämpa byggnadssimuleringsprogram och göra energiberäkningar,
  • beräkna inverkan av värmeåtervinning i ventilationssystemet, förbättrat klimatskal och beteendeförändringar,
  • utvärdera och argumentera för energibesparande åtgärder i befintligt byggnadsbestånd och diskutera energieffektiviserande åtgärders genomförbarhet utgående ifrån ett helhetsperspektiv i samband med en renovering.

Innehåll

Kursen behandlar olika tekniker för att minska byggnaders energianvändning. Inverkan av byggnadens design, läge och klimat, samt värme- och ventilationssystem. Inomhusklimat och energianvändning samt begreppet varaktighetsdiagram. Betydelsen av internvärme för kylbehov och värmebehov. Byggtekniska lösningar för att minimera byggnaders värmeförluster i form av tilläggsisolering i väggar, golv och tak, utnyttjande av energieffektiva fönster och komplettering med värmeåtervinnande ventilationssystem. Den fysikaliska principen för transmittans av solenergi och värmeförluster genom energieffektiva fönster. Inverkan av värmesystem och reglering av byggnadens energianvändning samt samspel med energisystemet. Koncepten passiva hus, lågenergibyggnader och miljöcertifiering. Helhetsperspektiv vid renovering som inkluderar ingenjörsmässig och ekonomisk genomförbarhet, boendesociala aspekter, miljöaspekter och energitillförsel och kulturhistoriska värden. 

Undervisning

Föreläsningar, övningar med hemuppgifter, seminarier, studiebesök, laborationer, ämnesintegrerad kommunikationsträning och projektarbete.

Examination

Skriftliga tentamina (3 hp). Seminarieuppgift (1 hp). Skriftlig inlämningsuppgift (1 hp). Laborationer (2 hp). Projektarbete med projektpresentation, skriftlig och muntlig opposition på annan grupps projektarbete (3 hp).

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en enskild student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om riktat pedagogiskt stöd från universitetets samordnare för studenter med funktionsnedsättning.

Övriga föreskrifter

Kursen kan inte tillgodoräknas i examen tillsammans med någon av följande kurser: 1TE190 Effektiv energianvändning i byggnader och 1TE639 Effektiv energianvändning i byggnader - teknik och system, 1TE036 Energieffektiva byggnader och byggnadskomponenter, 1TE037 Energieffektivisering, 1TE438 Energieffektivisering i byggnader.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin