Governance, organisation och standarder

7,5 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 2FE992

Kod
2FE992
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Företagsekonomi A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 9 februari 2022
Ansvarig institution
Företagsekonomiska institutionen

Allmänt

Kursen ges inom Magisterprogram i hållbart företagande och ledning.

Behörighetskrav

Kandidatexamen om 180 hp. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.)

Mål

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

  • förstå och kritiskt diskutera och reflektera över hållbarhetsorganisering i form av tex standarder och certifieringars olika dilemman och koppla den globala nivån till den lokala,
  • analysera maktstrukturer inom transnationella hållbarhetsstyrningsfält från ett organisatoriskt perspektiv genom tex granskningsmekanismer,
  • reflektera över internationella organisationer och den transnationella styrningens komplexitet, relaterat till vårt eget ansvar och möjligheter att påverka för att skapa en bättre värld,
  • utveckla en utvidgad syn på individers och organisationers roller och ansvar i att skapa en mer hållbar värld.

Innehåll

Kursen har en teoretisk bas i nyinstitutionell organisationsteori med ett speciellt fokus på transnationell reglering och den roll som granskningar och mätningar spelar. Vi använder oss av organisationsteori för att kritiskt diskutera och analysera reglering och styrning i hållbarhetsfältet. Till exempel: hållbarhetsstandarder och certifikat, ekosystems redovisningar, agenda-sättande, offentlig upphandling och internationella överenskommelser.

Undervisning

Kursen innehåller föreläsningar och seminarier samt en övning i praktisk organisering i form av en forskningskonferens organiserad av studenterna. Arbetet utförs såväl i mindre grupper som individuellt.

Examination

Ett sammanfattande betyg ges på hela kursen, 7,5 hp.

Examinationen sker löpande genom olika typer av inlämningsuppgifter som genomförs individuellt och gruppvis. Betyget på hela kursen sätts efter en sammanvägning av de olika examinationsmomenten.

Betygskriterier redovisas i studiehandledningen som gäller för respektive kurstillfälle. De betygsgrader som används är väl godkänd (VG), godkänd (G), och underkänd (U). Examination som lämnas in efter utsatt tid bedöms inte, om inte särskilda skäl kan styrkas. Eventuella kompletteringar måste vara inlämnade senast vid den tidpunkt som anges i studiehandledningen. Om detta inte sker måste hela kursen (med alla examinationsmoment) göras om, vilket endast kan ske genom omregistrering på kommande kurstillfällen.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

Uppsala universitet accepterar inte fusk och plagiat. Studenter som misstänks vara inblandade i någon form av fusk och/eller plagiat anmäls till rektor. De disciplinära åtgärderna är varning eller avstängning från studier under en begränsad tid.

OBS: Endast avslutad kurs kan ingå i examen.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin