Självständigt arbete i energisystem

15 hp

Kursplan, Grundnivå, 1FA311

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
1FA311
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Teknik G2E
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G)
Fastställd av
Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 19 april 2012
Ansvarig institution
Institutionen för fysik och astronomi

Behörighetskrav

120 hp godkända inom civilingenjörsprogrammet i energisystem

Mål

Syftet med kursen är att de studerande ska tillägna sig praktiska kunskaper att arbeta i projekt under sådana villkor som gäller för verksamhet inom näringslivet. Vidare ska man erhålla förståelse för och grundläggande teoretiska kunskaper i systemanalytiskt arbete, fördjupa kunskaper från tidigare kurser inom programmet, samt förstå och kunna bedöma betydelsen av relevanta samhällsfaktorer, såsom hållbar utveckling och genusfrågor.

Efter godkänd kurs ska studenten kunna:

  • arbeta i projekt på ett planerat och systematiskt sätt
  • visa förmåga att självständigt identifiera, formulera och lösa problem samt att genomföra uppgifter inom givna tidsramar
  • söka och tillgodogöra sig kunskaper som behövs för att genomföra projekt
  • göra en syntes av sina kunskaper för att nå ett uppsatt mål
  • visa breddad kompetens inom teknikområdet, särskilt inom system, modellering och simulering
  • använda kunskaper inom modellering och simulering
  • sammanställa och rapportera skriftligt på engelska och svenska samt redovisa muntligt
  • ge konstruktiv kritik på andras texter och presentationer

Innehåll

Kursen genomförs som ett projektarbete där minst sex studenter formar en projektgrupp. En handledare stöder projektgruppen. Projekten ska ha anknytning till något energisystem och vara utformat i samarbete med företag eller myndighet. Projekten ska innehålla moment av modellering och simulering. Projekten kommer även att planeras så att studenten kan fördjupa och utveckla kunskaper från tidigare kurser, samt inse värdet i kommande kurser. Kursen inleds med föreläsningar och laborationer i systemanalys och modellering samt en genomgång av projektmetodikens principer och begrepp. Under kursen kommer även ett antal föreläsningar att hållas som behandlar industriella projekt och för projekten aktuella frågeställningar. Föreläsare inbjuds från företag och myndigheter. Projektet genomförs efter en av de studerande upprättad och av handledaren godkänd projektplan och inleds med en förstudie på ca en vecka. Projektets resultat redovisas skriftligt på svenska med en sammanfattning på engelska, alternativt på engelska med en sammanfattning på svenska, samt muntligt inför övriga deltagare i kursen. Minst en annan grupp utses att utöva en aktiv opposition. Kursen avslutas med utvärderingar inom respektive projektgrupp.

Undervisning

Undervisningen ges i form av föreläsningar, laborationer, seminarier och grupphandledning. Kursen genomförs till största delen som ett projektarbete där minst sex studenter formar en projektgrupp.

Examination

För att bli godkänd måste den studerande aktivt ha deltagit i genomförandet av projektet, medverkat i projektmöten och seminarier, och ha fullgjort och rapporterat sina insatser i projektet, samt med godkänt resultat fullgjort övriga obligatoriska moment och laborationer.

Varje enskild studerande bedöms efter följande kriterier.

Förmåga att

  • lösa sina, inom ramen för projektplaneringen, tilldelade arbetsuppgifter
  • redovisa sina resultat skriftligt och muntligt
  • i övrigt fungera i grupp och bidra till projektets genomförande

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin