Praktisk förlagskunskap: redigering och publicering

7,5 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 5LV282

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
5LV282
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Litteraturvetenskap A1N, Skandinavistik A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 2 maj 2013
Ansvarig institution
Institutionen för litteraturvetenskap och retorik

Allmänt

Kursansvarig institution är Litteraturvetenskapliga institutionen. Kursen är en fristående kurs på avancerad nivå.

Behörighetskrav

Behörig är den som uppfyller kraven för kandidatexamen.

Mål

Kursen syftar till att ge praktisk orientering om arbete inom förlag och tidskrifter. I kursen ingår bl.a. moment kring redigering, korrekturläsning, formgivning, bildhantering, marknadsföring och framställning av heloriginal (med hjälp av DTP-programmet InDesign). I kurslitteraturen relateras de praktiska momenten till en förståelse av förlagsarbetet i olika typer av förlag, från egenutgivning till stora allmänförlag. Kursen riktar sig framför allt till studenter med ambition att arbeta inom bokbranschen.

Efter genomgången kurs förväntas studenten kunna:

• redovisa en teoretisk och praktisk förståelse av den litterära produktionsprocessen från manuskript till färdig bok

• analysera exempel på olika typer av publicering med avseende på exempelvis genre, form och medium

• praktisera olika moment i den litterära processen (såsom redigering, korrekturläsning, bildhantering, marknadsföring), samt uppvisa förmåga att återkoppla på kurskamraters motsvarande övningsuppgifter

• redovisa grundläggande färdigheter i några olika ord- och bildbehandlingsprogram som är vanligt förekommande i nutida förlagsarbete

• praktisera dynamiskt lagarbete och gemensamt skapa och genomföra egna idéer

• planera och genomföra publicering av tryckt och digital text

Innehåll

Praktisk förlagskunskap innebär en genomgång av litterär kultur- och skapandeprocess utifrån praktiska aspekter. Kursen tar hänsyn till hela produktionskedjan – från idé och manus till dess att den färdiga boken når sina läsare. Särskild tonvikt läggs vid de olika praktiska funktioner som ingår i arbetet på bokförlag/tidskrift. Kursen syftar framför allt till att ge en översiktlig förståelse för hur publicerad text skapas utifrån det råmaterial som författarens manuskript utgör, samt till att förse studenten med handgrepp och tekniker för både digital och tryckt textutgivning.

Undervisning

Undervisning ges i form av seminarier, föreläsningar, praktiska övningar och studiebesök. All undervisning är obligatorisk. Enstaka frånvaro ersätts med kompensationsuppgift.

Examination

Kursen examineras genom seminarier och övningar, samt genomförande av skriftlig och/eller muntlig uppgift. På grund av kursens art ges endast betyget G eller U.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin