Bebyggelsens tradition och historia

15 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 5KV790

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
5KV790
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Kulturvård A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Konstvetenskapliga institutionens styrelse, 7 november 2012
Ansvarig institution
Konstvetenskapliga institutionen

Allmänt

Kursen ingår i kurspaketet Byggnadsantikvarisk vidareutbildning, steg I, men kan också läsas som fristående kurs.

Behörighetskrav

Kandidatexamen inom relevant huvudområde, t.ex. ingenjörs-, antikvarie- eller arkitektutbildning eller motsvarande

Mål

Efter genomförd kurs ska studenten kunna

  • grundläggande redogöra för samt visa ökad förmåga att tolka och analysera den rumsliga organisationen av bebyggelsen på landet och i staden och hur denna har förändrats över tid,
  • identifiera karaktärsdrag i bebyggelsen och analysera karaktärsdragens betydelse för förståelsen av det byggda kulturarvet samt identifiera och redogöra för förekommande arkitekturstilar,
  • redogöra för och problematisera tidigare bebyggelsehistorisk forskning,
  • relatera bebyggelse till funktion och sammanhang genom att sätta in byggnader och bebyggda miljöer i vidare perspektiv utifrån sociala, ekonomiska, geografiska, arkitekturhistoriska och historiska faktorer.

Innehåll

Kursen belyser bebyggelsens tradition och historia vilket även inbegriper arkitekturens historia och stilspråk. Byggnadstradition och bebyggelsehistoria är centralt för kursen och både urban och rural bebyggelse behandlas. Landsbygdens folkliga byggnadsskick sätts i relation till samhällets utveckling liksom staden med dess årsringar och morfologi. Fokus ligger på svenska förhållanden men med utblickar mot omvärlden. Arkitekturens historia och terminologi i Västerlandet behandlas översiktligt. Kursen problematiserar också tidigare bebyggelsehistorisk forskning i Sverige.

Stor vikt läggs vid bebyggelsens funktion och sammanhang. I kursen lyfts specifika byggnadstyper och bebyggelsemiljöer fram som samhället är format kring, t.ex. det offentliga rummet och dess byggnader, samhällstyper som präglats av handel, industri eller kommunikation.

Undervisning

Undervisningen sker genom en integrering av föreläsningar, seminarier samt studiebesök/resor. Utbildningsträffarna är koncentrerade till 4-5 tillfällen. Däremellan är utbildningen webbaserad. Undervisningsspråket är svenska men föreläsningar och seminarier kan ske på engelska eller nordiska språk. Studieorter är Uppsala och Gotland.

Examination

Examination sker genom skriftliga individuella uppgifter samt deltagande i de obligatoriska seminarier som hålls i samband med utbildningsträffarna. Som betyg på kursen används något av uttrycken Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin