Avancerad sensorisk analysteknik

7,5 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 2HK037

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
2HK037
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Kostvetenskap A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 29 maj 2013
Ansvarig institution
Institutionen för kostvetenskap

Allmänt

Avancerad sensorisk analysteknik 7,5 hp utgör den första delen av kursen Avancerad sensorisk analysteknik och produktutveckling 15 hp. Kursen kan läsas inom masterprogrammet i samhällsvetenskap, inriktning kostvetenskap eller som fristående kurs.

Om kursen Sensorisk analysteknik och produktutveckling ingår i examen på grundnivå kan inte kursen läsas på avancerad nivå.

Behörighetskrav

Examen på grundnivå om minst 180 hp varav minst 60 hp kostvetenskap eller motsvarande.

Mål

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

- redogöra för tillvägagångssätt vid uttagning av sensorisk panel och praktiskt tillämpa proceduren för potentiella panelmedlemmar

- redogöra för sinnenas anatomi, fysiologi samt diskutera sensorisk perception

- analysera och värdera faktorer som påverkar konsumenters/patienters acceptans och preferenser för livsmedel och måltider

- självständigt och kritiskt utvärdera försöksuppläggningar, metoder och resultat i sensoriska studier

- självständigt redogöra för planering av test samt för val och tillämpning av olika sensoriska metoder

- tillämpa statistiska metoder för bearbetning av sensoriska data och argumentera för val av testmetod

- självständigt tillämpa dataprogrammet FIZZ för planering, genomförande och databearbetning av beskrivande test och skillnadstest

Innehåll

Sinnesorganens anatomi och fysiologi hos människan behandlas i syfte att skapa förståelse för perceptionsprocessen. Vad vi upplever genom syn, lukt, smak och känsel, i kombination med attityders betydelse för produktacceptans och preferenser studeras. Faktorer för smakens upplevelse och betydelse för konsumenters/patienters val diskuteras. Under kursen skapas förståelse för den sensoriska bedömningens grunder. Olika metoder för att genomföra sensoriska test och statistiska metoder för att bearbeta resultatet presenteras. Studenterna tränas i att välja lämpliga tester, planera undersökningar, genomföra dessa, bearbeta och tolka resultaten.

Undervisning

Undervisningen består av föreläsningar, laborationer och seminarier. Tillfällen för studiebesök erbjuds.

Examination

Formerna för examination består av skriftliga och muntliga redovisningar, som laborationsrapporter samt skriftligt prov. Inom ramen för kursen anordnas för varje skriftlig examination en ordinarie tentamen och en omtentamen. Dessutom finns ett tillfälle för s.k. uppsamlingstentamen. Därefter finns möjlighet till examination vid påföljande ordinarie examinationstillfälle.

Som betygsskala används väl godkänd, godkänd och underkänd. För godkänt betyg på kursen krävs att alla uppgifter bedömts som godkända samt att studenten aktivt deltagit i redovisningar och seminarier. För betyget väl godkänd på kursen krävs att studenten visar prov på särskilt god förmåga att ur olika perspektiv problematisera, analysera, se samband och kunna resonera för sina ställningstaganden.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin