Berättelsen i samtiden

7,5 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 5EE641

Kod
5EE641
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Etnologi A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 26 maj 2014
Ansvarig institution
Institutionen för kulturantropologi och etnologi

Behörighetskrav

Kandidatexamen

Mål

Kursen syftar till att ge fördjupade kunskaper om berättelsen som kulturell form och om relevanta folkloristiska metoder för berättelseanalys. Målet är också att ge insikt i hur den narrativa formen utnyttjas i offentliga sammanhang för att förmedla olika gruppers tolkningar av verkligheten. Kursen ger också träning i materialinsamling och kritisk diskussion.

Efter genomgången kurs skall studenten kunna:

  • självständigt redogöra för grundläggande narrativa strukturer
  • exemplifiera på vilka sätt berättelser kan fungera som meningsskapande instrument på individuell och kollektiv nivå
  • självständigt förklara hur och varför berättelser fungerar reduktionistiskt
  • genomföra en begränsad materialinsamling med folkloristiska metoder
  • kritiskt och självständigt tillämpa de teoretiska begreppen på några exempel hämtade från massmedia, politik, marknadsföring och upplevelseindustri.

Innehåll

"Berättelse" har idag blivit ett begrepp som används i många olika sammanhang, inte minst politik, marknadsföring, journalistik och turism. Studier av berättelser gör det möjligt att förstå den utvecklingen. Under kursen får du träna på att i olika media hitta exempel på många former av samtida berättande. Vid ett fältarbete i Visby får du göra intervjuer om bruk av berättelser och berättande.

Undervisning

Undervisning ges i en eller flera av följande former: föreläsningar, seminarier, laborationer, handledning och fältarbete. All undervisning utom fältarbetet sker i form av e-lärande. Deltagande i den nätburna undervisningen är obligatoriskt till 75 %. Deltagande i fältarbetet är obligatoriskt.

Examination

Kursen examineras i någon eller några av följande former: hemskrivning, PM-skrivning, grupparbeten, aktivt seminariedeltagande.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin