Praktikkurs i freds- och utvecklingsstudier

30 hp

Kursplan, Grundnivå, 2FK036

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
2FK036
Utbildningsnivå
Grundnivå
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 10 juni 2014
Ansvarig institution
Institutionen för freds- och konfliktforskning

Behörighetskrav

Godkända betyg på Freds- och konfliktkunskap A och Utvecklingsstudier A samt godkänd B-kurs och inlämnad C-uppsats i huvudämne inom programmet. Endast studerande på kandidatprogrammet i freds- och utvecklingsstudier kan påbörja kursen.

Mål

Efter avslutad kurs förväntas den studerande att kunna:

  • genomföra analytiskt arbete som följer de riktlinjer och processer som råder inom ramen för aktuell arbetsplats
  • bemöta kollegor på ett yrkesmässigt sätt, inklusive efterleva deadlines
  • inom ramen för kursen författa ett PM i vilket den studerande reflekterar över arbetsplatsens processer utifrån teoretiska verktyg som inhämtas tidigare inom utbildningen

Innehåll

Kursen genomförs i normalfallet vid en arbetsplats som har relevans för freds- och konfliktforskningsområdet och/eller utvecklingsstudier. Praktiken är en yrkespraktik och den studerande skall, i den utsträckning handledare och kursansvarig föreskriver och arbetsplatsens förutsättningar medger, genomföra arbetsuppgifter som åligger utredare och analytiker. Handledare och kursledare bör dock sträva efter att ge arbetsuppgifter inom varierande områden och på olika nivåer. Under praktiken tränas färdigheter för utredning och analys som tillämpas inom det verksamhetsområde där praktiken genomförs. Om kursansvarig så anser, kan seminarier vid institutionen förekomma under praktiken.

För varje student skall finnas en individuell plan för kursens innehåll och uppläggning. Den utarbetas av handledaren tillsammans med studenten vid kursstarten och den skall omgående godkännas alternativt underkännas av kursansvarig. Institutionen garanterar inte studenten någon praktikplats. Det är helt och hållet studentens ansvar att hitta en praktikplats. Studenten skall också i god tid meddela förslag på praktik. Institutionen bestämmer sedan vilken organisation, myndighet eller företag etc. som kan anses lämplig.

Undervisning

Regelbundet återkommande och planerade handledningstimmar. Närvaro är obligatorisk under de arbetstider som råder vid praktikplatsen samt för de eventuella seminarier som kursen innehåller.

Examination

Efter praktikperioden ska studenten lämna in en praktikrapport till kursansvarig lärare. Rapporten ska innehålla en beskrivning av praktikplatsen – dess organisation, mål, resurser – och en beskrivning av vilka arbetsuppgifter som studenten utförde. Rapporten ska innehålla en reflektion över praktikens koppling till tidigare studier. Rapporten avslutas med mer generella kommentarer om positiva och negativa aspekter av praktikplatsen, samt konstruktiva förslag för förbättring (hur negativa inslag kan minskas). Ett omdöme skall inhämtas från handledaren. Kursledaren sammanställer studentens redogörelse och handledarens omdöme och avger betyget Godkänd (G) eller Underkänd (U).

Litteraturlista saknas.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin